Záhada: Dívku vhodili do jámy po hlavě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Záhada: Dívku vhodili do jámy po hlavě!

Archeologové letos odkryli v navátých píscích 20 hrobů i s milodary a šperky.
Archeologové letos odkryli v navátých píscích 20 hrobů i s milodary a šperky. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Naprostá senzace! Archeologové odkryli v Polešovicích na Uherskohradišťsku 20 hrobů starých až 4400 let. Tajuplný je pak nález kostry mladé dívky, vhozené do zásobní jámy. Proč ji tam pohřbili a nespálili?

Odborníci z Ústavu archeologické památkové péče Brno kopali v navátých píscích již v minulosti. Celkem dosud odkryli 35 hrobů. „Dříve jsme však našli jen hroby chudé. Letos bohatší i s milodary, keramikou a šperky. Jedna z žen měla čtyři ozdobné kruhy u hlavy, náhrdelník z měděných korálků, čelenku a čtyři měděné prstýnky.

Také jehličku na spínání šatů a drobné měděné korálky, které zdobily její košilku či šaty,“ uvedl vedoucí výzkumu Marek Lečbych (41). V hrobech byli pochováni dospělí i děti. „U dětí se ale dochovaly jen zlomky kostiček a zubů,“ dodal.

Nespálili ji
Výjimkou je včerejší nález z doby bronzové, asi 1000 let před Kristem – pohřeb v jámě. Podle antropologa Jiřího Kaly (36) jde o mladou ženu (asi 20), kterou tam vhodili po hlavě. Leží na břiše obličejem k zemi. Končetiny má skrčené pod hrudník. „Tehdy mrtvé spalovali. Tak je to záhada. Zřejmě si nezasloužila rituální pohřeb. Má i ohořelou jednu paži. Mohli ji mučit,“ řekl.
Lidé tu žili již v pravěku
V lokalitě nedaleko řeky Moravy se usídlovali lidé již od 6. tisíciletí před Kristem. Pískové návrší bylo ideální místo, bylo mimo záplavové území. „Lidé tu žili celý pravěk, dobu bronzovou i železnou. Máme doklady i o prvních Keltech u nás,“ přiblížil Marek Lečbych.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.