Mobil – zachránce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mobil – zachránce

 (Shutterstock)

Mobilní telefon je již neoddělitelnou součástí života. Mnohým ale může ovládání supermoderních modelů činit problémy. Ať už kvůli potížím se zrakem, sluchem, či jiným zdravotní omezením, daným třeba věkem. Naštěstí i pro tyto případy existuje řešení. Speciální mobilní telefony určené nejen pro seniory.

Není to i váš případ? Na přečtení SMS nebo jména volajícího hledáte brýle či rovnou lupu, napsat zprávu pomocí malých tlačítek či dotykových displejů je nadlidský úkol... Moderní telefony jsou také běžně vybavené funkcemi, které nikdy nevyužijete, a v nabídce menu a nastavení se přinejmenším ztrácíte. V horším případě se může stát, že se přístroj připojí na internet, což nemile překvapí při placení účtu za telefon. Dalo by se pokračovat. Mobil je však praktický pomocník, v určitých situacích dokonce nepostradatelný. Aby dobře sloužil, je potřeba jen vybrat správný typ. Trh nabízí i takové modely, které jsou již navržené přímo s ohledem na pohodlné a jednoduché ovládání.

VELKÁ PÍSMENA!

Tyto přístroje jsou vybaveny velkými, přehlednými tlačítky a dobře čitelným, kontrastním displejem s velkými znaky. Menu je záměrně jednoduché, zobrazí snadno nejdůležitější funkce (telefonní seznam, čtení a psaní zpráv, hodiny, budík, zrychlené volby pro přiřazení telefonních čísel jednotlivým tlačítkům a další). Zámek kláves je mechanický na boku přístroje, není tedy nutné mačkat kombinaci kláves, jak je časté u běžných telefonů.

OSOBNÍ ASISTENT

Tyto přístroje ale mohou disponovat i dalšími praktickými funkcemi. Ty může skrývat „SOS tlačítko“. Tomuto tlačítku lze přiřadit několik čísel, na která po jeho stisknutí telefon odešle automaticky zprávu. Zároveň tato předvolená čísla začne vytáčet a vytáčí postupně do okamžiku, než volané číslo hovor přijme. V tu chvíli telefon automaticky zapne hlasité Hands-Free (pro případ, že by osoba, která na telefonu funkci aktivovala, nemohla třeba při úrazu držet přístroj u ucha). Zároveň s tím telefon odešle SMS s informacemi o své poloze. Na druhé straně se tak na běžném mobilním telefonu s internetovým prohlížečem zobrazí tato přibližná poloha v interaktivní mapě plus některé další informace o stavu telefonu.

Majitele snadno najdete

Zprávu o poloze telefonu vybaveného potřebnou funkcí si lze vyžádat zasláním jednoduchého hesla v SMS zprávě. Odpovědí je údaj o přibližné poloze přístroje v interaktivní mapě. To oceníte, pokud se uživatel telefonu dlouho nehlásí a nereaguje na volání. Jemu zároveň nabízí větší samostatnost. „Tato funkce je významným příspěvkem k umožnění naplnění osobního programu aktivního stárnutí s pozitivními dopady pro celou rodinu,“ potvrzuje Diana Chrástková, lektorka České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.