Miloš (45) podstupuje hemodialýzu doma: To je moje umělá ledvina! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Miloš (45) podstupuje hemodialýzu doma: To je moje umělá ledvina!

Miloš Dušek je bojovník, dokázal přesvědčit lékaře i zdravotní pojišťovnu.
Miloš Dušek je bojovník, dokázal přesvědčit lékaře i zdravotní pojišťovnu. (Foto Krajská zdravotní a. s.)

Rakovina Miloši Duškovi (45) z Krásné Lípy na Děčínsku poškodila nenávratně ledviny. Třikrát týdně proto dojížděl na dialýzu do 35 km vzdáleného Děčína. Teď má jako první v Česku umělou ledvinu doma.

Lékaři už dříve zkoušeli u Miloše domácí léčbu v podobě ambulantní peritoneální dialýzy. U této metody se krev nevyvádí mimo tělo pacienta, ale čistí se uvnitř těla pomocí vlastní pobřišnice, která pracuje jako filtr. Ta se u něj ale neosvědčila. ´

„Jeho stav se při ní zhoršil. Proto jsme se vrátili k hemodialýze,“ řekl vedoucí lékař Hemodialyzačního střediska Nemocnice v Děčíně Martin Ullrych.

Miloš Dušek se však nechtěl vidiny léčby doma vzdát. „S podporou rodiny si připravil zázemí pro domácí hemodialýzu. Podařilo se mu přesvědčit i zdravotní pojišťovnu, která péči proplácí,“ dodal lékař.

„Jsem rád, že se mi podařilo všechny přesvědčit. Díky tomu šetřím čas, který mohu věnovat rodině a svým koníčkům. A frekvence dialýzy pětkrát za týden pomohla zlepšit můj zdravotní stav,“ svěřil se Miloš Dušek, který je velmi aktivní a soběstačný. I přes těžké onemocnění sportuje a pracuje na částečný úvazek šest hodin denně.

Víte, že...

...podle členky výboru České nefrologické společnosti Romany Ryšavé se v současné době připravují pro domácí dialýzu dva další pacienti?

Jak hemodialýza funguje?

Krev je z těla odváděna krevními sety do dialyzačního přístroje, kde jsou z ní pomocí speciálního filtru odstraněny odpadní látky, které jinak odstraní zdravé ledviny. Podstatou filtru je systém trubiček, v nichž proudí krev, ty jsou zevně omývány proudícím dialyzačním roztokem, do něhož přes jejich stěnu procházejí odstraňované škodlivé látky. Poté, co krev projde dialýzou, je vedena zpět do těla pacienta.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.