Obraz za 30 milionů vyhodili na smetiště! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Obraz za 30 milionů vyhodili na smetiště!

Obraz už zřejmě nikdo nenajde, odpad se okamžitě drtía zasypává sutí a hlínou.
Obraz už zřejmě nikdo nenajde, odpad se okamžitě drtía zasypává sutí a hlínou. (archiv)

KLATOVY – Obraz celosvětově uznávaného ruského malíře Vasilije Kandinského se asi válí na smetišti v Klatovech. Zatím policie celý případ prověřuje, ale je možné, že někdo obraz prostě vyhodil na smetiště, aniž by znal jeho hodnotu. Ta je opravdu pohádková – třicet milionů korun.

Obraz prý patří Rusovi Valeriji Damaškanovi (47). Ten se nyní vrátil do Česka, odkud byl loni vyhoštěn kvůli propadlému vízu. Původně žil i s manželkou v Klatovech, kde koupili dům. Po rozvodu ale jeho žena dům prodala a požádala, aby ho noví majitelé vyklidili a vybavení vyvezli na skládku. Damaškan teď obraz pohřešuje. Tvrdí, že obraz je dědictví po otci a byl ukrytý za kredencí v domě. „Policie nyní prověřuje, zda obraz existoval a jakým způsobem byl přivezen do republiky,“ říká mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Muž totiž musí mít nějaké doklady o tom, že obraz za třicet milionů přivezl do Česka. „Policie také požádala soudního znalce z oboru, aby se k případu vyjádřil,“ dodává Ladmanová.

Kde tedy obraz je, zatím nikdo neví. S největší pravděpodobností se však válí na smetišti v Klatovech. Policie v současné době vyslýchá i nové majitele domu, kteří by do případu mohli vnést větší jasno. Na slovo vzatí odborníci o existenci Kandinského obrazu nepochybují. „Nepopírám, že je to možné. Ruští emigranti po sedmnáctém roce minulého století s sebou brali řadu cenných věcí. A co se týká ceny obrazu, nelze tak vysokou sumu vyloučit,“ říká ředitelka Západočeské galerie v Plzni Jana Potužáková. V aukčních síní totiž Kandinského díla patří k opravdovým unikátům a tomu odpovídá i jejich cena.

Nejdražší české obrazy

  • 1. Emil Filla – Zlaté rybičky, 7,3 milionu Kč
  • 2. Josef Šíma – Vejce, 6,7 milionu Kč
  • 3. Emil Filla – Zátiší s artyčokem a mandolínou, 6,1 milionu Kč

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.