Agresivní pitbull: Napadl kynologa a psa | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Agresivní pitbull: Napadl kynologa a psa

Útoků agresivních psů přibývá, jejich majitelé je nezvládají.
Útoků agresivních psů přibývá, jejich majitelé je nezvládají. (: Profimedia.cz, archiv)

LIBEREC – Další napadení agresivním psem! Volně pobíhající pitbull zaútočil v sobotu večer v Liberci – Rochlici na bývalého velitele armádní základny pro výcvik psů v Grabštejně Pavla Onodiho a jeho labradora.

Další napadení agresivním psem! Volně pobíhající pitbull zaútočil v sobotu večer v Liberci – Rochlici na bývalého velitele armádní základny pro výcvik psů v Grabštejně Pavla Onodiho a jeho labradora...

Pavel Onodi má se psy velké zkušenosti. Byl velitelem Veterinární základny v Grabštejně, kde se cvičí psi pro speciální využití v ozbrojených složkách. To, co se stalo během víkendu, však Onodiho překvapilo. Na něj a jeho labradora totiž bez jakéhokoliv varování agresivně zaútočil pitbull. „Měl náhubek, přesto mě i mého psa zranil. Oběma nám způsobil odřeniny a pohmožděniny,“ řekl Onodi.

Podle svědků se pes choval jako smyslů zbavený a snažil se náhubek strhnout, aby mohl použít smrtící stisk zubů. „Útok pitbulla trval asi tři až čtyři minuty, bránil jsem se kopy. Odražené zvíře se na mě vrhalo znovu. Majitelka později přiznala, že zvíře nezvládá,“ uvedl Onodi s tím, že případ nyní vyšetřují liberečtí policisté.

Kynolog a bývalý profesionální voják Josef Růžička upozornil, že pitbull má v čelistech neobyčejnou sílu. Byl vyšlechtěn z loveckých psů a sloužil i k boji s býky. Dodnes se používá při nelegálních psích zápasech. „Pitbull bez dokonalého výcviku musí být na veřejnosti na vodítku a s košíkem, jinak může ohrozit jiná zvířata i lidi,“ říká Růžička.

Obyvatelé Liberce jsou zděšeni a volají po zákazu vlastnictví bojových plemen. Tento případ napadení psem je už totiž několikátý v poslední době. Loni na podzim zde například policisté obvinili z ublížení na zdraví chovatelku, jejíž pitbull v Liberci vážně pokousal jinou ženu. Roztříštil jí kůstky prstů, a poškodil tak trvale její zdraví.

Letošní útoky psů

19. 4. – Stafordšírský teriér napadl v Praze třiašedesátiletou majitelku, která následkům zranění na místě podlehla.
15. 2. – Šok a čtyři stehy na pravé ruce. Tak dopadl Lukáš Puszte (8) z Ostravy-Svinova po útoku německého ovčáka.
12. 2. – Německý ovčák napadl v Jeseníku dvouletou holčičku a šestiletého chlapce a vážně je zranil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.