Českem táhli extremisté | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Českem táhli extremisté

Takhle to včera odpoledne vypadalo v Kladně.
Takhle to včera odpoledne vypadalo v Kladně. (: ČTK)

PRAHA – Česko má za sebou policejní manévry. Vyžádaly si je akce pravicových extremistů, kteří včera pochodovali Prahou, Kladnem a Plzní. Nejdramatičtější situace byla v Kladně, kde hrozily střety nacionalistů a punkerů.

Česko má za sebou policejní manévry. Vyžádaly si je akce pravicových extremistů, kteří včera pochodovali Prahou, Kladnem a Plzní. Nejdramatičtější situace byla v Kladně, kde hrozily střety nacionalistů a punkerů...

Přestože se srazy pravičáckých skupin konaly první sobotu po výročí narození Adolfa Hitlera, aktéři jakoukoliv souvislost popírali. V Kladně prý nacionalisté hodlali demonstrovat za svobodu slova a shromažďování, punkeři tady údajně pochodovali proti rasismu a fašismu. Kvůli obavám ze střetu obou nepřátelských skupin byly kladenské ulice plné policejních těžkooděnců, policistů na koních a se psy. Příprava se vyplatila když se asi sedmdesát nacionalistů pokusilo napadnout zhruba šedesát punkerů, dokázala policie oba tábory udržet od sebe.

Na sedmdesát extremistů pochodovalo pod dohledem policie také na plzeňském náměstí Míru. Důvodem bylo podle nich nespravedlivé věznění Vlastimila Pechance, který si v plzeňské borské věznici odpykává sedmnáctiletý trest za vraždu Roma Oty Absolona. I v Plzni se policii podařilo udržet pořádek.

Asi padesát nacionalistů zamířilo s věncem a květinami také k hrobu jednoho z velitelů československých legií v Rusku generála Radola Gajdy na pražských Olšanských hřbitovech. Tady je však čekalo nepříjemné překvapení: pamětní deska ležela vyvrácená na zemi.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.