Češi dobyli Antarktidu! U jižního pólu naměřili teplotní rekord! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Češi dobyli Antarktidu! U jižního pólu naměřili teplotní rekord!

Stanice na ostrově Jamese Rosse
Stanice na ostrově Jamese Rosse (Foto: ČTK)

Neuvěřitelných 17,8 stupně Celsia v Antarktidě? Že to není možné? Ale ano! Rekordní teplotu na ledovém kontinentu, který obepíná jižní pól, naměřili vědci z Brna.

A jejich loňský březnový teplotní zápis teď čeká po ověření přístrojů a publikaci i oficiální mezinárodní uznání. Vědci z Brna totiž svou polární stanici na Ostrově Jamese Rosse obsluhují jen jednou ročně. Rekordní zaznamenaný údaj tak z paměti zařízení vyzvedla až letošní expedice, která se z Antarktidy vrátila po měsíčním pobytu minulý týden.

„V podstatě tím potvrzujeme, že globální klimatická změna se týká celého světa, včetně Antarktidy,“ řekl klimatolog Kamil Láska. Zároveň ale dodal, že oteplování vzduchu v posledních letech je částečně kompenzováno nárůstem sněhových srážek. Úbytek ledovců v Antarktidě tedy není tak dramatický, jak by vzestup teploty vzduchu mohl naznačovat.Podobné teploty vzduchu se v Antarktidě vyskytují velmi ojediněle, a to nejčastěji v oblasti Antarktického poloostrova.

Víte že, antarktický teplotní rekord zapsala automatická stanice umístěná na vrcholové části ledovce Davies Dome v nadmořské výšce přes 500 metrů, a to 23. března 2015 v odpoledních hodinách? Argentinští kolegové o den později na jiném místě naměřili 17,5 stupně Celsia.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.