Tragický konec: Tygr Dick pošel! Zradilo ho srdce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Tragický konec: Tygr Dick pošel! Zradilo ho srdce!

Dick čtrnáct dní po operaci zemřel.
Dick čtrnáct dní po operaci zemřel. (pro Aha!: Igor Zehl)

BRNO – Boj o záchranu sumaterského tygra Dicka v brněnské zoo byl marný. Tygr, kterému v březnu přerazila samice při páření přední tlapu a veterináři se ho pokusili zachránit unikátní operací, zemřel.

Boj o záchranu sumaterského tygra Dicka v brněnské zoo byl marný. Tygr, kterému v březnu přerazila samice při páření přední tlapu a veterináři se ho pokusili zachránit unikátní operací, zemřel. Příčinou ale nebyla otrava krve, které se odborníci nejvíce obávali. Zradilo ho srdce.

I když odborníci dávali šelmě i po úspěšném zákroku jen dvacetiprocentní šanci na přežití, první týdny po operaci vypadalo vše velmi nadějně. Avšak minulý týden přestal Dick žrát a začal nečekaně chřadnout. K aktivitě ho nepřiměla ani kolem něj pobíhající slepice. Ošetřovatelé ho našli mrtvého.

„Bezprostřední příčinou uhynutí bylo prosakování krve do žaludku, způsobené nedomykavostí srdeční chlopně. O té jsme neměli tušení. U zvířat starších pěti let je to celkem časté. Během operace se ale zřejmě ještě prohloubila. Tygr musel být dvakrát uspán, a to má na krevní oběh velký vliv,“ řekl Aha! mluvčí zoo Eduard Stuchlík.

Právě nedostatečně okysličená krev a pooperační stres ubíraly v posledních dnech Dickovi síly nejen k pohybu, ale nakonec i k přijímání potravy. Při pitvě veterináři také zjistili, že ani výsledek operace nebyl stoprocentně úspěšný. „Šrouby se o něco posunuly. Noha by mu sice srostla, ale kulhal by,“ dodal mluvčí. Ostatky vzácného tygra nyní obohatí sbírky Moravského zemského muzea v Brně a poslouží vědeckému výzkumu.

Temperamentní tygřice Satu, jejíž milostné hrátky uměle odchovaný Dick nepřežil, dostane zanedlouho nového ženicha. Dobývat ji nyní bude Dickův bratr. „Před dvěma lety jsme ho deponovali v zoo v Ústí nad Labem. Nyní budeme žádat, aby se k nám vrátil,“ upřesnil Stuchlík. Ani tento tygr zatím potomky nemá. Na rozdíl od Dicka ho ale odkojila matka bez zásahu lidí, takže ošetřovatelé doufají, že si s drsnou tygřicí lépe poradí. Do Brna by měl přicestovat nejdříve za měsíc.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.