Stávka ve Škodovce: A ve čtvrtek znovu?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Stávka ve Škodovce: A ve čtvrtek znovu?!

Škodováci si ráno normálně »píchli« příchod, pak ale práci zastavili.
Škodováci si ráno normálně »píchli« příchod, pak ale práci zastavili. (Aha!: Kateřina Kalibánová)

MLADÁ BOLESLAV – Zaměstnanci automobilky Škoda včera vstoupili do stávky kvůli vyšším mzdám. Do práce sice přišli, ale nedělali. Dnes budou odbory znovu jednat s vedením firmy.

Zaměstnanci automobilky Škoda včera vstoupili do stávky kvůli vyšším mzdám. Do práce sice přišli, ale nedělali. Dnes budou odbory znovu jednat s vedením firmy. Pokud se opět nedohodnou, bude ve čtvrtek další stávka. Tentokrát celopodniková, všichni přestanou pracovat po dobu jedné hodiny.

Stávka od včerejšího rána probíhala ve všech pobočkách automobilky Škoda. V Mladé Boleslavi, Kvasinkách a Vrchlabí. Šlo o tzv. skákavou stávku, kdy protestní akce »skáčou« z jednoho provozu na druhý. Stávka začala v 6 hodin ráno na lakovně, v půl deváté pokračovala v montáži vozů, pak v nářaďovně… Tím se provoz zastavil ve všech klíčových provozech na celých 24 hodin. „V každém úseku sice stála výroba jen 2,5 hodiny, ale protože práce na sebe navazují, provoz se zastavil takřka úplně,“ vysvětloval princip zástupce odborů Vladimír Kment. Stávky se účastnila drtivá většina zaměstnanců. „Těch, co nestávkují, je minimum, stejně však nemohou pracovat,“ dodal Kment.

Zaměstnanci ráno do práce přišli, ale v pravidelných intervalech v jednotlivých provozech práci zastavovali. Museli být na pracovištích, případně ve svačinové místnosti. Zda dostanou za dobu stávky zaplaceno, bude předmětem dalšího jednání. Podle nezávislých právníků by to ale teoreticky mohlo dopadnout i tak, že ti, co stávku začali (pracovníci lakovny), by za prostávkovaný čas nedostali ani korunu. Stávkující v dalších provozech by se naopak mohli »točit« na tom, že oni pracovat nemohli, i kdyby chtěli – a že mají tudíž právo na plnou mzdu.

Podle pondělního prohlášení odborářů se nemělo ve Škodovce včera vyrobit ani jedno auto. Nakonec ale několik set nových kusů přece jen továrnu opustilo. Normálně se ovšem denně vyrobí 2500 aut. Ztráty firmy tak půjdou do desítek milionů korun, bude to ale méně než odhadovaných 55 milionů.

Zaměstnanci Škodovky v dělnických profesích pobírají průměrně 22 000 Kč, tedy o dva tisíce víc, než je republikový průměrný plat. Už včera se ale mezi dělníky objevily i názory, že stávka nebyla úplně šťastná. „Naše odbory měly ten původní návrh vedení na zvýšení platů o 13 procent vzít. Šéfové se pak šprajcli a možná nakonec budeme rádi za nějakých 10 procent. Anebo se to strašně potáhne,“ řekl jeden ze stávkujících.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.