Operovaná šelma chřadne: Tygr Dick přestal žrát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Operovaná šelma chřadne: Tygr Dick přestal žrát!

Tygr Dick je po operaci stále pohublý.
Tygr Dick je po operaci stále pohublý. (pro Aha!: Igor Zehl)

BRNO – Optimismus pomalu opouští ošetřovatele, kteří se v brněnské zoo snaží zachránit tygra sumaterského Dicka. Při páření na konci března mu tygřice přerazila nohu a od té doby mu jde o život.

Optimismus pomalu opouští ošetřovatele, kteří se v brněnské zoo snaží zachránit tygra sumaterského Dicka. Při páření na konci března mu tygřice přerazila nohu a od té doby mu jde o život. Veterináři se ho pokusili zachránit operací. I když se podařila, dávali šelmě jen dvacetiprocentní naději na přežití. Jejich temná vize se zřejmě naplňuje.

Týden poté, co chirurgové dali Dickovi do kosti hřeb z titanu a napravenou zlomeninu upevnili šrouby z ušlechtilé oceli, se mu vedlo docela dobře. V posledních dnech ale nastal s pacientem nepříznivý zvrat.
„Od začátku jsme věděli, že nemá velkou naději. Bohužel jeho současný stav se skutečně zhoršuje. Přestal žrát, a to je u zvířat vždy známka toho, že není něco v pořádku,“ řekl včera Aha! mluvčí zoo Eduard Stuchlík.

Ošetřovatelé se pokoušejí Dicka přimět znovu k chuti nejrůznějšími způsoby. „Hodili jsme mu tam i živou slepici. Pobíhala kolem něj. Ani se nehnul. Zkoušeli jsme mu dávat i šlehačku. Nikdy dříve ji nedostal, a tak jsme očekávali, že si lízne alespoň ze zvědavosti. Ani to nezabralo,“ líčil marné pokusy o Dickovo rozptýlení Stuchlík.

Selhal i pokus povzbudit ho kontaktem se samicí. Podlážku mezi nimi vyměnili za mříž, aby na ni viděl. Dicka však apatie neopustila. Koncem minulého týdne pacienta přesunuli zpět do zázemí, kde ho nepřetržitě sledují prostřednictvím kamer. „Polehává, skoro nechodí, olizuje si tlapky. Vypadá docela spokojeně, ale jídlo stále odmítá,“ popisuje tygrovo nynější rozpoložení mluvčí. Podle něj je situace vážná, ale ještě to neznamená konec. Šelma vydrží hladovět hodně dlouho. Ošetřovatelé i veterináři boj o vyléčení vzácného tygra nevzdávají. „V pátek jsme ho uspali. Veterinář mu vzal krev. Dělají mu testy, aby zjistili, zda mu fungují ledviny, a stanovili přesnou diagnózu,“ dodal Stuchlík.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.