Konec hausbótů na Lipně? Do neděle musejí na vodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Konec hausbótů na Lipně? Do neděle musejí na vodu!

Hausbóty musejí být do neděle na vodě.
Hausbóty musejí být do neděle na vodě. (: Archiv)

LIPNO – Bezmála sedmdesát hausbótů, které stojí na břehu Lipenské přehrady, musí do neděle na vodu. Ještě před Velikonocemi tak rozhodlo Povodí Vltavy. Zděšení chataři od té doby pečlivě upravují svá plavidla, z nichž některá nebyla na vodě skoro dvacet let.

„V týdnu proběhlo jednání se zástupci hausbótů, kteří přislíbili, že své stavby odstraní,“ řekl Miroslav Marčan z Povodí Vltavy. „Bohužel to ale nelze označit za stoprocentní úspěch, protože z 65 hausbótů tu byli jen zástupci 53, které mají technické osvědčení a mohou být spuštěny na vodu. Jestli bude na vodě i těch zbylých dvanáct, nevíme, ale budeme doufat, že je majitelé do neděle odstraní,“ postěžoval si Marčan.

Na odstranění hausbótů ze souše přitom dohlédnou kontroloři. „Budou místo během příštího týdne pečlivě monitorovat a pokud nebudou všechny hausbóty na vodě, budeme s nimi podle zákona nakládat jako s nalezenou věcí. Tu pak můžeme předat obci,“ dodal Marčan. Obytné bárky se na levém břehu Lipna u Perneku začaly objevovat začátkem osmdesátých let. Tehdy byly ještě na vodě, ale postupem času je majitelé začali přes zimu umisťovat na břeh. V poslední době je pak na vodu nespouštějí vůbec. Na břehu v okolí obytných bárek vyrostla malá chatová osada, za kterou by se nemuseli stydět ani trempové. Jsou zde kůlny, přístavky, kadibudky, ohniště, gril i lednice. „Kdyby to bylo možné, tak bychom si i ty pozemky odkoupili, ale s povodím není řeč,“ stěžuje si majitelka jednoho hausbótu.

Povodí Vltavy jde přitom o to, aby po dobu plavební sezony byla plavidla na hladině. „Lidé si mohou k lodím přistavit molo a platit za něj povodí pronájem,“ uzavírá celý spor pracovník povodí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.