Proč se Kambě zastavilo srdce? Poznala, že...Odnášeli jejího mrtvého syna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Proč se Kambě zastavilo srdce? Poznala, že...Odnášeli jejího mrtvého syna!

 (: Archiv)

PRAHA – Byl to okamžik! Gorila Kamba na operačním stole ve veterinární ordinaci sebou cukla a najednou došlo k zástavě jejího srdce. A to právě ve chvíli, kdy ošetřovatelé odnášeli její mrtvé mládě. Jako by cítila, ač uspaná zvěrolékařem, že její vytoužené miminko ji navždy opouští. Malé opičátko, samčího pohlaví, její první a jediný syn, který při porodu, jejž tragicky nepřežil, vážil 2,2 kilogramu. Ve chvíli, kdy Kambě vypovědělo srdce službu, začal boj o její život.

  • Teď ho čeká pitva, pak bude v muzeu
  • A Kamba? Odpoledne plaše přišla k Richardovi

..

„Když jsme přikročili k uspání Kamby, tak to její srdíčko málem nezvládlo. Došlo u ní k zástavě srdce a museli jsme ji oživovat. Svou roli v tom hrál zřejmě i její vysoký věk. Přepočteno na lidské roky jí je už okolo padesáti,“ míní hlavní ošetřovatel Marek Ždánský.

I kdyby Kamba pupeční šňůru nepřerušila, neměla zřejmě naději syna sama porodit. Hlavním problémem bylo, že miminko mělo zapříčenou ruku za hlavičkou a dva lékaři ho později z matčina těla vyprošťovali celou hodinu!

„Nenarozený plod bude vyšetřen, a to včetně pitvy. Chceme zjistit přesnou příčinu a čas úhynu, a pokud to půjde i podrobný vývojový stav plodu. Poté bude uložen do našeho depozitáře, případně do Národního muzea, se kterým v těchto případech spolupracujeme,“ řekl ředitel pražské zoo Petr Fejk.

Kamba ohromný šok nakonec přestála bez újmy. Včera odpoledne ji už ošetřovatelé pustili k tlupě, která se na ni očividně těšila. Kamba hned svezla na zádech Moju a pak se vydala k Richardovi. Ten jí začal čistit uši, což je u Richarda největší projev lásky.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.