10 + 1 nevýhoda práce načerno: Dostanete pokutu a skončíte bez důchodu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

10 + 1 nevýhoda práce načerno: Dostanete pokutu a skončíte bez důchodu!

Pracovat načerno je dnes velké riziko, které se nevyplatí snášet!
Pracovat načerno je dnes velké riziko, které se nevyplatí snášet! (Ilustrační foto: Scom)

Pracujete za minimální mzdu a zbytek máte »na ruku«? Pokud si myslíte, jak jste na to vyzráli, dejte si pozor, abyste časem nelitovali. Nejenže vám hrozí pokuta, ale minimální mzda znamená i malou nemocenskou a mizivý důchod.

Do práce načerno často tlačí zaměstnance šéfové. Důvodem je snaha ušetřit na povinných odvodech za zaměstnance. Pokud dají podřízenému minimální mzdu a zbytek na ruku, výrazně ušetří. Zaměstnavatelé platí za své zaměstnance 25 % na sociálním pojištění a 9 % na zdravotním pojištění, celkem tedy 34 %. „Z každé na ruku vyplacené tisícikoruny tedy zaměstnavatel na povinném pojistném ušetří 340 Kč, což je hlavním motivem pro toto protiprávní jednání,“ vysvětluje daňová poradkyně Gabriela Ivanco ze 10 nesnází s penězi na ruku Nižší oficiální hrubá mzda je pro zaměstnance nevýhodná z mnoha důvodů. Všechny státní dávky totiž závisejí na dosaženém příjmu a všechny se počítají z »oficiální« mzdy. Peníze na ruku pak výši těchto dávek samozřejmě nezvýší. Kromě například nižší nemocenské nebo třeba odstupného se pak časem stane velkým problémem malý důchod. „Státní důchod se pobírá v průměru 25 let a po celou tuto dobu by byl nižší,“ dodává Gabriela Ivanco.

Největší problémy:

1 ☛ nižší nemocenská

2 ☛ nižší mateřská

3 ☛ méně peněz za ošetřovné

4 ☛ nižší starobní důchod

5 ☛ v případě zdravotních problémů nižší invalidní

důchod

6 ☛ v případě smrti nižší vdovský (vdovecký) a sirotčí

důchod pro pozůstalé

7 ☛ nízké odstupné v případě výpovědi

8 ☛ menší náhrada mzdy za dovolenou

9 ☛ méně peněz v případě nemoci během prvních 14 dnů

pracovní neschopnosti, které vyplácí zaměstnavatel

10 ☛ nižší podpora v nezaměstnanosti

A navíc, banka vám nepůjčí

S minimálním příjmem totiž jen těžko získáte půjčku, nebo dokonce hypotéku. Při nízkém příjmu totiž banka hypotéku neschválí. Při posuzování klienta rozhoduje pracovní smlouva nebo doložená mzda. „Měsíční úspora v řádech stokorun pro zaměstnance na povinných daních při doplatku na ruku pak může být důvodem, proč se dostane do velkých finančních problémů, neboť čerpá nevýhodné rychlé půjčky od nebankovních institucí, které své klienty neprověřují,“ dodává daňová poradkyně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.