WHO varuje před konzumací masa: 2 plátky slaniny denně = o 18 % vyšší riziko rakoviny!

Baštíte po ránu rohlík se šunkou a říkáte si, že jste na tom lépe než ti, co »snídají« kafe a cigárko? Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jste na tom STEJNĚ! Uzeniny, jako je šunka, slanina či párky, jsou od včerejška na seznamu prokázaných karcinogenů!
Experti došli k závěru, že právě tyto masné výrobky mohou způsobit rakovinu trávicího traktu. A jsou podle nich tak nebezpečné, že je zařadili do stejné skupiny karcinogenů, ve které už je například tabák, alkohol, azbest a arzen! Rakovinu podle nich způsobuje tzv. zpracované maso a červené maso. Zpracované maso se ocitlo rovnou ve skupině »prokázaných« karcinogenů, takzvané skupině jedna. Tam je i tabák, alkohol, azbest, arzen, formaldehyd, radon, kadmium, uhelný dehet či gama záření... Červené maso vědci ho umístili do 2. nejnebezpečnější skupiny, která zahrnuje např. kobalt, insekticidy nebo UV záření.
Šokující zpráva se opírá i o alarmující čísla. Stačí konzumovat 50 gramů uzenin denně (např. dva plátky slaniny) a riziko rakoviny tlustého střeva se zvýší o 18 procent! „Doporučujeme úplně rezignovat na zpracované masné výrobky a červené maso si dávat dvakrát týdně nebo ještě méně často,“ radí Hoanna Kalužová, polská expertka a vedoucí studie.