Kolik stojí kilometr metra? 125 milionů eur! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Kolik stojí kilometr metra? 125 milionů eur!

Stanice Motol
Stanice Motol (Foto Aha!: David Malík)

Metro Dejvická -  Motol je tak trošku záhadnou stavbou. Hlavně co se její ceny týká. Původně měl šestikilometrový úsek stát 22,6 miliardy včetně DPH, ale tento odhad překvapivě nevyšel.

Následně došlo k navýšení ceny na 27,2 miliardy, navýšení ceny asi nikoho nepřekvapí, ale ani tento odhad není konečný. Podle posledních údajů cena stavby klesla na 24,8 miliardy. Ovšem mluvčí dopravního podniku Jiří Štábl v oficiálním stanovisku uvádí, že cena stavby se vejde do 23,6 miliardy korun.

Strážcem veřejných výdajů naší republiky je NKÚ, ten takové pohyby s cenou vysvětlit neumí a podle zákona by ani nesměl. V tomto případě totiž mohl projít pouze položky, u nichž hlavní město požádalo o proplacení z Bruselu, což je útrata za 3,1 miliardy. Zbylé faktury zůstanou možná navždy bez kontroly. „ Je neuvěřitelné, že takto ohromný balík veřejných prostředků nepodléhá žádné externí kontrole,“ vyjádřil se pro týdeník Echo prezident NKÚ Miloslav Kala s tím, že požádal o změnu zákona.

 

Po započtení všech nákladů se cena za 6 kilometrů metra vyšplhala na 125 milionů eur za kilometr. Pod 80 milionů eur za kilometr se dostaly dráhy například v Hamburku, Mnichové, Vídni nebo Madridu.  Pátá linka bukurešťské podzemní dráhy stála 50 milionů za kilometr. Zdá se tedy, že Česko má další neobvyklé prvenství.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.