K smíchu nebo pláči? Praha znovu odložila otevření tunelu Blanka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

K smíchu nebo pláči? Praha znovu odložila otevření tunelu Blanka

Tunel Blanka trápí Pražany už dlouho. A zřejmě ještě dlouho bude.
Tunel Blanka trápí Pražany už dlouho. A zřejmě ještě dlouho bude. (Foto Aha! – M. Pátek, D. Černovský, K. Kopáč, Z. Pecák, L. Křivan, ara)

Praha opět odložila termín zprovoznění tunelu Blanka. Musí totiž vyměnit větší množství poničených kabelů technického zabezpečení. Nový termín otevření není znám. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Kabely poškodily přívalové deště a vlhké prostředí tunelu, se kterým miliardové smlouvy s dodavatelem technologií nepočítaly. Jak dlouho práce potrvají, kolik kabelů bude třeba vyměnit a kolik to bude stát, zatím není jasné. Stavba tunelu vyjde Prahu zhruba na 37 miliard korun.

"Kabely, které byly vystaveny vodě nejsou schopny provozu a musí dojít k jejich výměně," řekl Dolínek. Dodavatele zároveň vyzval k tomu, aby vypracovali pro město nový harmonogram, podle kterého by měl být tunel dokončen a stanoveno datum otevření.

Na dotaz, kolik kabelů bude muset Praha nechat vyměnit, Dolínek odpověděl, že to "není malé množství". Zároveň uvedl, že není jasné, na kolik výměna vyjde. Stejně tak město nyní jedná o tom, kolik peněz získá z pojištění.

Tunel Blanka je důležitou součástí vnitřního okruhu města. Od začátku stavbu provází řada problémů. Výstavbu, která se během let prodražila minimálně o šest miliard korun, zadala někdejší politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS). Bez propojení se Strahovským tunelem vyjde tunel Blanka na 37 miliard korun.

Tunelové propojení mělo lidem původně sloužit už v roce 2011. Rozhodčí soud řešil spory Prahy se stavební firmou Metrostav. Pokračuje soudní pře se správcem stavby, firmou Inženýring dopravních staveb (IDS).

Přečtěte si
st.rec
27. 2. 2015 • 07:55

Vytunelovali tunel?To už je tunel na druhou?Proč tam vlastně montovali kabely ze sekáče?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.