Pozor na fámy: Ježkům nesvědčí jablka ani mléko! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Pozor na fámy: Ježkům nesvědčí jablka ani mléko!

Ochranáři pomohli pěti ježčím mrňatům.
Ochranáři pomohli pěti ježčím mrňatům. (pro Aha! – ČSOP Vlašim)

Pokud v těchto dnech najdete opuštěné ježčí mládě, pořád má velká šance na jeho záchranu. Bez pomoci lidí se ale neobejde! Ježci z druhého vrhu mají málo podkožního tuku a bez něj zimu nepřežijí.

Nejsnazším řešením je nalezeného ježečka odvést do záchranné stanice, kde ho přes zimu vykrmí a na jaře jej vypustí do volné přírody. Pokud ale máte doma sklep, můžete se o záchranu ježčího mláděte pokusit sami. Krmí se stejně jako kočky, tedy kočičími granulemi či konzervami. Ježci jsou svojí podstatou hmyzožravci a bez bílkovinné stravy se neobejdou. K pití jim nedávejte mléko ale samostatnou misku s obyčejnou vodou. A na přilepšenou uvítají vařené vajíčko, těstoviny, tvrdý sýr i vařenou rýži. Pro to, aby zimu bez úhony přežili, stačí kartonová krabice, kterou podestýláte útržky z novin. Rozhodně ale ježky nepřekrmujte, mohli by mít problém s průjmy. Šanci na přežití zvýšíte, když dáte ježkovi veterinární lék na odčervení.



Autor:  al

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.