Čunek: Omlouvám se všem Romům! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čunek: Omlouvám se všem Romům!

V Nedělní partii na Primě 90 % hlasujících diváků označilo Čunkovy výroky za nerasistické.
V Nedělní partii na Primě 90 % hlasujících diváků označilo Čunkovy výroky za nerasistické.

PRAHA – Čunek ve vlastní šťávě! Taková situace o víkendu panovala okolo vicepremiéra Jiřího Čunka (KDU-ČSL) kvůli jeho urážlivým výrokům na adresu Romů.


„Romové to nepochopili, protože jsem o nich nemluvil. Můj výrok směřoval na politiky,“ tak se omlouval v Nedělní partii na Primě.

„To se budete muset jet někam opálit, začít dělat s rodinou binec, na náměstí dělat ohně,“ tato věta rozpoutala kolem Čunka peklo. Pronesl ji v odpovědi na otázku čtenáře, co by měl dělat, aby ho stát dotoval v tíživé sociální situaci.
Čunek tímto výrokem naštval celou politickou scénu včetně premiéra Mirka Topolánka (ODS). Navíc předsednictvo Strany zelených vyzvalo Topolánka ke svolání koaliční schůzky kvůli Čunkovým výrokům a jeho dalšímu setrvání ve vládě. Včera v Nedělní partii se hájil tím, že je jediný politik, který pro Romy skutečně něco udělal. Moderátor si do něho hned rýpnul: „Myslíte tím, že jste je vystěhoval.“

Čunek se pak Romům sice omluvil, vzápětí však prohlásil, že jeho slova byla v podstatě pravdivá. Čunek také překvapil tvrzením, že by mu nevadilo, kdyby si jeho dcera vzala Roma. „Díval bych se, co dělá. Pokud by normálně pracoval, tak bych s tím neměl problém,“ řekl Čunek.

Čunkova omluva se nelíbila poslanci Jiřímu Dolejšovi (KSČM). „Vaše omluva je nedůvěryhodná. Vy jste chtěl z romské problematiky vytřískat politický kapitál,“ pustil se do Čunka Dolejš.
Čunek se bránil. „Všichni lidé, opakuji, všichni lidé budou dostávat dávky, pokud budou kdekoliv pracovat. Romové však koncepci odmítli. Zvykli si, že dávky musí všichni dostat,“ stěžoval si ministr a pokračoval, že každý, kdo by byl déle než půl roku nezaměstnaný, musel by pár dní v týdnu odpracovat třeba na veřejně prospěšných pracích.

Jeho další plán se týká majitelů domů a nájemníků. „Majitelé domů by měli mít možnost dávat nájemníkům výpověď bez udání důvodu, výpovědní lhůta by ale měla být delší než dva roky,“ představil své výhledy do budoucna vicepremiér. Výpověď bez náhrady a udání důvodu se však nelíbí Sdružení nájemníků.


Autor: Petr Konečný
Foto: ČTK

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.