Je vám pod 50? Dožijete se 100! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Je vám pod 50? Dožijete se 100!

Halančík, ryba s nejkratším životem
Halančík, ryba s nejkratším životem

PRAHA/BERLÍN – Je to odvěký sen lidstva. Žít navěky a nebo život alespoň co nejvíce prodloužit. Magickou hranicí je stovka, ale už dnes je v lidských možnostech žít déle.


Nová naděje

Jen nám k tomu chybí ten správný gen. A právě po genu, který by lidem zaručil dlouhověkost, se pídí vědci na celém světě. Dočkáme se možná už brzy. Z vědeckých výzkumů vyplývá, že první preparáty na prodloužení života mohou být k dostání už za několik let. A pomohou všem dnešním padesátníkům a samozřejmě mladším lidem. A to i Čechům...

Nadějný pokus probíhá v německé Jeně v Leibnitzově institutu pro výzkum dlouhověkosti. V akváriu plavou pestré rybky. Jde o halančíky, kteří žijí krátkou dobu – jen tři měsíce. Vědci je kříží s jinými rybkami, které žijí výrazně déle. Zatím se jim daří život drobných tvorečků prodloužit v průměru o dva měsíce, tedy o více než 50 procent. A to je zlomový objev! „U rybek hledáme geny, které ovlivňují délku jejich života. Až je najdeme, můžeme najít podobné i u člověka,“ vysvětluje účel pokusu gerontolog Eberhard Fritz.

Je tedy možné, že jednoho dne budeme žít ve zdraví do sta let a déle? „Už dnes víme, že horní hranice délky života je daleko nad stovkou. Naším cílem je této hranice dosáhnout ne v nemoci a celkové zchátralosti těla, ale v plné síle a vitalitě,“ vysvětluje další z vědců Matthias Platzer.

A kdy by to mohlo být? Vědci se domnívají, že geny dlouhověkosti u člověka dokáží identifikovat už během pěti až deseti let. „Dalších pět let je určeno na vývoj léku a pět let trvá, než medikament projde všemi testy a může být uveden na trh. Takže časový horizont, kdy budeme umět prodloužit život, je asi patnáct let,“ dodává doktor Platzer. „Všem dnešním padesátníkům by ale náš výzkum mohl být ještě něco platný. Za patnáct let jim bude teprve 65, a to už určitě budou existovat léky, které budou umět prodloužit život.“ A pozor! Lidé, kteří se narodili po roce 2000, by se už běžně mohli dožívat až 150 let!


Autor. (INT, muf)
Foto: archiv

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.