Medvěd Altaj: Prvního yettiho v Česku čekají líbánky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Medvěd Altaj: Prvního yettiho v Česku čekají líbánky!

Altaj se v novém domově v Zoo Hluboká, kam přijel před rokem, už zabydlel.
Altaj se v novém domově v Zoo Hluboká, kam přijel před rokem, už zabydlel. (Foto: Zoo Hluboká/Michaela Jerhotová)

Altaj se má! Jediný medvěd plavý v Evropě, kdysi zaměňovaný za bájného sněžného muže yettiho, se v Česku má jak v ráji. Na vzácného huňáče čekají hned dvě nevěsty!

Medvědice Gul a Zuchra, v překladu Kvítek a Nádherná, zdolali kvůli Altajovi šest tisíc kilometrů dlouhou cestu z rodného Dušanbe v Tádžikistánu. Právě tam se po dlouhých jednáních podařilo Zoo Hluboká krasavice získat.
„Medvědice spolu s Altajem vytvoří chovnou skupinu medvědů plavých, která je jediná nejen v Česku, ale i ve střední a západní Evropě. Věříme, že se dočkáme medvíďat,“ uvedl zoolog Ivan Kubát. Podle jeho slov jde o tak vzácná zvířata, že je nechová žádná zoo v Americe, Austrálii ani Africe.
Altaj své nevěsty zatím neviděl. Samice jsou v povinné karanténě, kde se po dlouhé cestě aklimatizují. Návštěvníci je ve výběhu poprvé uvidí za čtyři týdny.

Medvěd plavý
*Poddruh medvěda hnědého je ze všech nejchráněnější.
*Ve volné přírodě žijí jen v nepřístupných oblastech pohoří Pamír, Altaj a v západní Himálji a jsou zařazeni do seznamu nejvíce kriticky ohrožených druhů zvířat na světě.
*I přesto jsou loveni pro trofejní kožešinu, drápy a vnitřní orgány užívané v asijském léčitelství.
*Jeho srst považovali domorodci za chlupy legendárního yettiho. Když zahlédli chlupatou siluetu, mluvili o něm jako o yettim. V jazyce Šerpů to znamená »divoké horské zvíře«.



Autor:  hra

Přečtěte si
nicnezpravda.
5. 8. 2015 • 15:57

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.