Český rekord: Nový dům za 20 hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Český rekord: Nový dům za 20 hodin!

Takto probíhala rekordní stavba.
Takto probíhala rekordní stavba. (pro Aha!: Vladimír Vlk)

PLZEŇ – Postavit dům za rekordních 24 hodin bez těžké mechanizace – přesně takový úkol si dala firma z Plzeňska. Chtěla se tím zapsat do české knihy rekordů. A podařilo se. Dřevostavbu v Plzni nakonec postavila ještě o čtyři hodiny dříve!

Postavit dům za rekordních 24 hodin bez těžké mechanizace – přesně takový úkol si dala firma z Plzeňska. Chtěla se tím zapsat do české knihy rekordů. A podařilo se. Dřevostavbu v Plzni nakonec postavila ještě o čtyři hodiny dříve!

Hrubá stavba, která má 92 metrů čtverečních, byla hotová za šest hodin a pracovalo na ní osm dělníků. Další čtyři lidé zajišťovali organizační záležitosti. Vše muselo být totiž důkladně připraveno, dům je konstruován jako stavebnice. „Konstrukce je z dřevěných sloupků, prostor mezi nimi je vyplněn izolací. Rychlost stavby je šibeniční. Proto je důležité, aby byl připraven všechen potřebný materiál. Navážený musí být ale postupně, protože bychom se tu nehnuli,“ vysvětlil jednatel stavební firmy Jaromír Eisman.

„Nejtěžší byl začátek, museli jsme tahat těžké panely a trámy na krov. Stavba je fyzicky náročná. Honíme každou minutu, všechno musí šlapat jako po drátkách,“ prozradil Aha! jeden z dělníků Jiří Kovářík.

Hotový dům přijde na 1,5 milionu korun. „Je postaven takzvaně na klíč, má okna, dlažbu i obklady a samozřejmě vymalované stěny, prostě se jen nastěhovat,“ vypočítává Eisman. Dělníky čeká za jejich úctyhodný výkon prémie a pořádná pochvala.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.