Odvolá Topolánek Čunka? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Odvolá Topolánek Čunka?

Mirek Topolanek
Mirek Topolanek (: ČTK)

PRAHA – Setrvání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka ve funkci vicepremiéra visí doslova na vlásku. Předsedovi vlády Mirkovi Topolánkovi (ODS) už totiž došla trpělivost s jeho úplatkářskou kauzou a na dnešek svolal schůzku lídrů všech tří vládní stran.

Setrvání šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka ve funkci vicepremiéra visí doslova na vlásku. Předsedovi vlády Mirkovi Topolánkovi (ODS) už totiž došla trpělivost s jeho úplatkářskou kauzou a na dnešek svolal schůzku lídrů všech tří vládní stran.

Premiér chce na setkání navrhnout Čunkovi odchod z vlády s tím, že jakmile se prokáže jeho nevina, může se zpět vrátit do funkce. „Jiřímu Čunkovi musí lidovci garantovat návrat do politiky v případě, že se neprokáže jeho vina. Já se budu snažit mu zabezpečit totéž. V případě, že by měl garantován návrat, měl by odejít,“ řekl Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Část lidovců se ale předem vyjádřila, že premiérův návrh nepodpoří. „Byť je celá kauza hodně umělá a mediální, poškozuje už dost dlouho celou vládu a nelze ji táhnout dál,“ prohlásil Topolánek.

Premiér v rozhovoru také potvrdil, že jednotná sazba daně z příjmu fyzických osob bude 15 procent. Topolánek se netajil tím, že hodlá opět využít hlasů přeběhlých poslanců z ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Dále prohlásil, že na reformě vydělají všichni. Přiznal ale, že nejméně ušetří střední třída s příjmy od 20 000 do 25 000 korun. To by mohlo mít za následek pokles popularity vlády. Podle posledního průzkumu důvěřuje vládě jen třetina lidí.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.