Jak se pozná dobré pivo? Nejdůležitější je pěna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jak se pozná dobré pivo? Nejdůležitější je pěna!

Zuzana Brázdová (29) ze Zbýšova na Brněnsku zvítězila v Brně v 11. ročníku soutěže o titul Král výčepních.
Zuzana Brázdová (29) ze Zbýšova na Brněnsku zvítězila v Brně v 11. ročníku soutěže o titul Král výčepních.  (Aha!: Martin Pekárek)

BRNO – Příznivci zlatavého moku měli včera v Brně žně! Několik desítek barmanů zde totiž soutěžilo o titul krále výčepních. Soutěžící museli v několika kolech soutěže podle stanovených kritérií načepovat svá piva do třetinky a půllitru ve stanoveném časovém limitu.

Příznivci zlatavého moku měli včera v Brně žně! Několik desítek barmanů zde totiž soutěžilo o titul krále výčepních. Soutěžící museli v několika kolech soutěže podle stanovených kritérií načepovat svá piva do třetinky a půllitru ve stanoveném časovém limitu.

Rozhodčí poté měřili správnou míru a výšku pěny a odborní porotci zhodnotili celkový vizuální dojem. „Nejdůležitější je dobrá pěna. Člověk musí hlavně sledovat ty bublinky v ní,“ prozradil tajemství dokonalého půllitru loňský vítěz Tomáš Huss ze Znojma.

Co ovlivňuje chuť?
  • Na správný říz má velký vliv tlak ve výčepním zařízení.
  • Také složení hnacího plynu ovlivňuje chuť a kvalitu piva.
  • Ideální teplota skladování sudů by měla být okolo 7 stupňů Celsia.
  • Každý večer by se mělo vodou propláchnout celé pivní vedení. Výčepní kohout je nutné rozebrat a jednotlivé části omýt vodou.

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.