Jak se pozná dobré pivo? Nejdůležitější je pěna!
BRNO – Příznivci zlatavého moku měli včera v Brně žně! Několik desítek barmanů zde totiž soutěžilo o titul krále výčepních. Soutěžící museli v několika kolech soutěže podle stanovených kritérií načepovat svá piva do třetinky a půllitru ve stanoveném časovém limitu.
Příznivci zlatavého moku měli včera v Brně žně! Několik desítek barmanů zde totiž soutěžilo o titul krále výčepních. Soutěžící museli v několika kolech soutěže podle stanovených kritérií načepovat svá piva do třetinky a půllitru ve stanoveném časovém limitu.
Rozhodčí poté měřili správnou míru a výšku pěny a odborní porotci zhodnotili celkový vizuální dojem. „Nejdůležitější je dobrá pěna. Člověk musí hlavně sledovat ty bublinky v ní,“ prozradil tajemství dokonalého půllitru loňský vítěz Tomáš Huss ze Znojma.
Co ovlivňuje chuť?
-
Na správný říz má velký vliv tlak ve výčepním zařízení.
-
Také složení hnacího plynu ovlivňuje chuť a kvalitu piva.
-
Ideální teplota skladování sudů by měla být okolo 7 stupňů Celsia.
-
Každý večer by se mělo vodou propláchnout celé pivní vedení. Výčepní kohout je nutné rozebrat a jednotlivé části omýt vodou.