10 deka oříšků denně sníží riziko úmrtí, zjistli vědci | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

10 deka oříšků denně sníží riziko úmrtí, zjistli vědci

Oříšky jsou zdravé
Oříšky jsou zdravé (Profimedia.cz)

Jedení půl hrsti ořechů každý den může podstatně snížit riziko předčasného úmrtí, naznačila studie nizozemských vědců. Odborníci z univerzity v Maastrichtu během desetileté studie zjistili, že u lidí, kteří jedí nejméně deset gramů oříšků denně, je riziko úmrtí o 23 procent nižší, uvedla britská BBC.

Ořechy obsahují polynenasycené a mononenasycené mastné kyseliny, různé vitamíny, vlákninu i antioxidanty. Do ořechů nebylo započítáno burákové máslo, které nemá žádný přínosný účinek, obsahuje hodně soli a transmastných kyselin.

Více než 120.000 Nizozemců ve věku 55 až 69 let, mužů i žen, poskytlo v roce 1986 údaje o svém stravování a životním stylu. O deset let později vědci zjišťovali, jaká byla jejich úmrtnost. U konzumentů ořechů bylo nižší riziko předčasného úmrtí kvůli rakovině, cukrovce, dýchacím i neurodegenerativním onemocněním.

"Bylo pozoruhodné, že byla pozorována podstatně nižší úmrtnost již při průměrné spotřebě 15 gramů ořechů denně," uvedl profesor Piet van den Brandt, který byl vedoucím studie zveřejněné v časopise International Journal of Epidemiology. Vědci při svém zkoumání vzali v úvahu, že konzumenti ořechů jedli i více ovoce a zeleniny a že ženy, které jedly ořechy, byly často štíhlejší, a upravili podle toho výsledky studie, dodal Piet van den Brandt.

Přečtěte si
vilaamalka
13. 7. 2015 • 10:24

A to mám jíst jenom ty ořechy????

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.