Nejstarší vražda v dějinávh lidstva! A kdy se poprvé mordovalo v Česku? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Nejstarší vražda v dějinávh lidstva! A kdy se poprvé mordovalo v Česku?

Dva stejné otvory nad levým okem (které se navíc nehojily), jsou prý důkazem, že šlo o vraždu.
Dva stejné otvory nad levým okem (které se navíc nehojily), jsou prý důkazem, že šlo o vraždu. (Foto: Reuters)

Lidé se vraždí odjakživa. A jak ukázal nález španělských badatelů, zabíjeli se i naši předchůdci – neandrtálci. Španělští archeologové totiž odhalili nejspíš první případ vraždy ve zmapované historii. Odehrála se před 430 tisíci lety.

Badatelům se podařilo z 52 fragmentů objevených na nalezišti v pohoří Sierra de Atapuerca složit lebku předka moderního člověka, jenž podle nich zemřel násilnou smrtí.

Ukázalo se totiž, že lebka má nad levým okem dva téměř stejně velké otvory. Počítačová tomografie pak dokázala, že kosti v okolí ran nevykazují žádné známky hojení – rány tedy byly jasnou příčinou smrti. „Náhodné poškození hlavy třeba při pádu se projeví na stranách hlavy. Naopak poškození v obličejové oblasti je časté při úmyslných útocích,“ prohlásila archeoložka Nohemi Sala. Co bylo vražednou zbraní či motivem se už však nedozvíme. „Zranění způsobil tvrdý předmět, ale zda šlo o kámen či klacek, nezjistíme. Stejně tak se bohužel nefosilizují úmysly.“

Historie vraždění

* Dosud nejstarší známou obětí vraždy byl tzv. Ötzi, žijící v době 3300 let př. n. l.. V jeho mumifikovaném těle, nalezeném v roce 1991, objevili vědci pod lopatkou zaražený hrot smrtícího šípu.

* Podle biblické knihy Genesis je prvním vrahem Kain, který zabil svého mladšího bratra Ábela, protože Hospodin nepřijal jeho oběť, ale Ábelovu ano.

* Nejstarším zaznamenaným masovým vrahem je čínský princ Liou Pcheng-li (144 – 116 př. n. l.) z dynastie Han – pro zábavu zabil přes sto lidí.

* Nejznámější sériovou vražedkyní ve střední Evropě je Čachtická paní. Alžběta Báthory na přelomu 15. a 16. století mučila, zabila a koupala se v krvi nejméně dvaceti (možná až 2 tisíc) panen.

* Za nejslavnějšího vraha je považován Jack Rozparovač. V roce 1888 zabil v Londýně až 10 prostitutek.

* Známých českých vrahů je nespočet – od Václava Mrázka přes Olgu Hepnarovou a Jiřího Straku až po Jaroslava a Danu Stodolovi nebo třeba Jiřího Kajínka.

První kosti v Česku starší 40 tisíc let

Kdy se stala první vražda v Česku? „To se nedá říct. U nálezů starých koster je nějaké větší zranění nerozlišitelné od pádu či něčeho jiného. To nejde na českém území datovat,“ řekl antropolog Marco Stella z Hrdličkova muzea člověka. První nálezy lidských kostí na našem území pocházejí z jeskyně Šipka a jsou starší 40 tisíc let. Historicky českou nejznámější vraždou je tak probodnutí svatého Václava mečem u dveří staroboleslavského kostela 28. září 935.

Přečtěte si
vydedena
30. 5. 2015 • 21:08

Všechno je jinak

matylda-rut
30. 5. 2015 • 13:54

Jediný kdo popsal potyčku mezi Václavem a Boleslavem byl kronikář Widukind von Corvey a ten uvádí pouze, že Václav dotal 28.září 934/935 ránu do hlavy. Ale že by po té zemřel nebo měl následky to neuvádí. Jeho lebka taky vykazuje zahojení této rány a jeho DNA dokazují, že Václav zemřel mezi 44-48 rokem. Takže žádná bratrovražda se nikdy nekonala. Boleslav a lid ho pouze sesadili po té, co se Václav z celého křestanství pomátl a nedělal nic jiného než že se celý den modlil. Země potřebovala vládce, proto nastoupil Boleslav a všechny sny Bavorů podmanit si Bohemii ztroskotaly. Boleslav měl zcela jinou politiku než si Bavoráci přáli. Proto udělali později z Václava svatého a Boleslava vrahem. My by jsme měli oslavovat Boleslava a ne mnicha Václava.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.