Vrzání podlahy, vodní kámen nebo prasklá dlaždice: 8 rad, jak se obejít bez řemeslníka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Vrzání podlahy, vodní kámen nebo prasklá dlaždice: 8 rad, jak se obejít bez řemeslníka

Není nutné si pořád platit řemeslníky. Některé věci zvládnete sami. (ilustrační foto)
Není nutné si pořád platit řemeslníky. Některé věci zvládnete sami. (ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Dobrého řemeslníka aby dnes člověk hledal s lucernou za bílého dne. Abyste je nemuseli platit kvůli každé drobnosti, přináší Aha! návody, které neznal ani »Kutil Tim«.

Důlky v koberci
Po přestěhování nábytku zůstávají v koberci ošklivé otlačeniny. Zbavit se jich vám pomůže obyčejná kostka ledu, kterou položíte na důlek a necháte pomalu roztát.

Důlky v dřevěné podlaze
Kvůli drobnému důlku nemusíte hned volat řemeslníky. Malé důlky ve dřevě dokáže spravit i navlhčený kapesník, a horká žehlička. Vlivem vlhkosti a tepla totiž dřevo nabobtná do původního tvaru. U lakovaných povrchů ale musíte nejdřív odstranit lak a poté místo znovu přelakovat.

Vrzání podlahy
Vržou vám při každém kroku parkety, nebo dřevěná podlaha? Můžete ji buď nechat celou předělat, nebo vyzkoušet starý trik. Do vrzajících spár nasypte dětský pudr, nebo zásyp.

Vodní kámen
Na vodní kámen funguje řada přípravků. Ten nejjednodušší si připravíte tak, že smícháte jedlou sodu, vinný kámen (prášek do pečiva) a citronovou šťávu na pastu, kterou vodní kámen potřete a necháte půl hodiny působit. Poté opláchnete vodou.

Nedoléhající okno
O plastových oknech se traduje, že nepotřebují údržbu. Není to ale pravda. I o ně se musí pečovat a čas od času mechanismus seřídit a dotáhnout, jinak nedoléhají a prověšují se. Pomocí šroubů, které se nacházejí na pantech a zámcích oken dokážete okno pootočit, odsunout nahoru a dolů, nebo do stran, víc přitlačit, nebo odtlačit od rámu přibližně o 2 milimetry. Návod na seřízení najdete u každého výrobce a stačí vám k tomu nejčastěji jen šestihranný klíč, tzv. imbus.

Vrzající panty
Zvuk, který známe z hororů, nenechá v klidu jen opravdové lenochy. Opravu přitom zvládne téměř každý. Pokud dokážete vysadit dveře z pantů, namažte tyčky pantů vazelínou. Ta vydrží na místě dlouho a z pantů nevytéká. Pokud to nezvládnete, alespoň dveře lehce nadzdvihněte a na tyčku pantu, i co nejvíce dovnitř horní části pantu, nastříkejte silikonový olej. Ten sice škvírou vystoupá nahoru, ale nevydrží tak dlouho jako vazelína. Časem to budete muset opakovat.

Prasklá dlaždice
Starou dlaždici opatrně vysekejte od středu k okrajům pomocí sekáče a kladiva. Pak úplně odstraňte zbytky lepidla a spárovací malty. Plochu vyčistěte a naneste nové lepidlo na dlaždice. Novou dlaždici vtlačte do lepidla a vyrovnejte. Po stanovené době schnutí naneste spárovací maltu do spár a nechte uschnout. Přebytečnou spárovací hmotu odstraňte vlhkou houbou.

Mokrá skvrna na stropě
Skvrnu necháme dokonale vyschnout, pak postříkáme postižené místo protiplísňovým přípravkem, například Savem. Tím se skvrna vybělí. Pokud se začne loupat barva, je třeba ji oškrábat a malířskou stěrkou zeď špachtlí srovnat. Místo pak přebrousíme smirkovým papírem. Teprve potom přetřeme barvou.  

Autor:  neo

Přečtěte si
Tarpedivan
29. 7. 2019 • 23:59

Když jsme doma ještě měli parkety, tak jsme právě s tím vrzáním také měli celkem problémy. Nedávno jsme se ale rozhodli je dát pryč a nahradit je plovoucí podlahou od https://www.floor-experts.cz/ Ony ty parkety už stejně byly dost opotřebované a "oživovat je" by asi zabralo víc času a práce, než položit novou podlahu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.