Kdo je džihádista John, který podřezává bezbranné? Londýnský vysokoškolák z bohaté rodiny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Kdo je džihádista John, který podřezává bezbranné? Londýnský vysokoškolák z bohaté rodiny!

Poprava novináře Jamese Foleyho.
Poprava novináře Jamese Foleyho. (Reprofoto youtube.com)

Maskovaný muž, který se objevoval na videích Islámského státu (IS) jako vrah západních zajatců a označoval se za "džihádského Johna", je ve skutečnosti Mohammed Emwazi z Londýna. Tvrdí to britské úřady. Podle zpravodajského serveru BBC se zveřejněním identity muže z taktických důvodů vyčkávaly.

Emwazi bydlel v západním Londýně a tajné služby podle BBC zaregistrovaly jeho údajné napojení na ozbrojené somálské islamisty.

Deník The Washington Post napsal, že Emwazi je Brit z bohaté rodiny, vystudoval vysokou školu a získal odbornost počítačového programátora. Asi v roce 2012 odjel do Sýrie a poté se přidal k IS.

Poprvé se muž s anglickým přízvukem objevil na videu islamistů loni v srpnu, když zabíjel amerického novináře Jamese Foleyho. Poté byl spatřen například i na videích, která ukazovala setnutí hlavy americkému novináři Stevenu Sotloffovi a britskému dobročinnému pracovníkovi Alanu Henningovi.

Policie zprávy médií podle agentury Reuters odmítla komentovat.

Radikální hnutí Islámský stát obsadilo rozsáhlá území na severu Sýrie a Iráku. Proti islamistům zahájili západní spojenci včetně Británie letecké údery. Na pomoc bojovníkům IS začaly odjíždět stovky muslimů z Británie i dalších západoevropských zemí.

Přečtěte si
bobosa
26. 2. 2015 • 14:07

stáhnout z kuže toho zkurv.syna.... a celej Islám napalm....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.