Slibte, že nezvolíte Klause! Jinak... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Slibte, že nezvolíte Klause! Jinak...

PRAHA – Prezidentské volby jsou až za rok, boj o Hrad už ale začal... Šéf ČSSD Jiří Paroubek se sice o konkrétních jménech zatím nechce bavit s tím, že strana vhodného kandidáta pečlivě vybere během jara.


Paroubek pohrozil demisí!

PRAHA – Prezidentské volby jsou až za rok, boj o Hrad už ale začal... Šéf ČSSD Jiří Paroubek se sice o konkrétních jménech zatím nechce bavit s tím, že strana vhodného kandidáta pečlivě vybere během jara („Nechceme totiž žádného nýmanda...“), včera ale řekl, že udělá vše proti znovuzvolení Václava Klause. Dokonce pohrozil, že pokud 84 poslanců a senátorů ČSSD neslíbí, že v tajné volbě nezvednou ruku pro Václava Klause (66), tak složí funkci předsedy strany!

Do boje o prezidentské křeslo v roce 2008 se chystá i exministr zahraničí Jiří Dienstbier (69). Jako možný kandidát ČSSD by mohl být silným soupeřem pro současného prezidenta Václava Klause, kterého preferuje ODS a větší část lidovců. Dienstbier, kterému bude v dubnu sedmdesát let, by se mohl zamlouvat i zeleným. Jejich předseda Martin Bursík totiž žije s Dienstbierovou dcerou Monikou Arkai.

V ČSSD se ale mluví i o dalších jménech, jako je Petra Buzková, Marie Benešová, či Vladimír Špidla. Tomu se ale více zamlouvá teplé místečko eurokomisaře (plat 570 000 Kč měsíčně) a chtěl by jím být až do roku 2009. Bývalý premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman po porážce v roce 2003 další svoji kandidaturu vyloučil. Svého kandidáta nasadí zřejmě lidovci i komunisté – v případě KSČM asi půjde o ženu. Zatím jediný, kdo oficiálně oznámil kandidaturu, je ale Václav Klaus. Dá se předpokládat, že v samotné volbě nebude v prvních kolech nikdo zvolen, a až zbudou dva nejsilnější kandidáti, přijdou na řadu zákulisní dohody. Pokud například ODS přesvědčí lidovce ke Klausově podpoře, dají dohromady v obou komorách 148 hlasů a to by bohatě stačilo. Ke zvolení potřebuje totiž kandidát nadpoloviční většinu z 281 hlasu poslanců a senátorů.


Autor: Petr Konečný

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.