Pavel Benedikt Stránský (36): Farář, který chytal brutální vrahy! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Pavel Benedikt Stránský (36): Farář, který chytal brutální vrahy!

Pavel Benedikt Stránský – policista i kněz, je novým mluvčím krajské policie ve Zlíně.
Pavel Benedikt Stránský – policista i kněz, je novým mluvčím krajské policie ve Zlíně. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Byl kriminalistou a pátral po brutálních vrazích. Zároveň oblékal kněžský ornát a jako farář kázal věřícím starokatolické církve. Nyní se stal Pavel Benedikt Stránský (36) šéfem tiskového oddělení a novým mluvčím krajské policie ve Zlíně.

Po deseti letech, kdy působil jako kriminalista v civilu, nyní oblékl uniformu. Nabíledni je otázka, jak jde dohromady pátrání po zločincích s prací duchovního? Pavel Benedikt (kněžské jméno) Stránský tvrdí, že dobře. Ani v církvi prý nejsou všichni svatí. Obě pozice ho obohacují a v práci mu pomáhají.

„Jako duchovní žiju mezi lidmi a jako policista jsem vstupoval při vyšetřování mnohem hlouběji do jejich životů, což si jako farář nemohu dovolit. Práce policisty mi v duchovním poslání zase pomáhá v tom, že za mnou chodí lidé s problémy a dokážu jim lépe poradit, nasměrovat je k cestě pomoci,“ svěřil se Aha!. Relaxuje zajímavým koníčkem, je editorem liturgických knih.

Foglar a Holmes
Jako kluk vyrůstal na foglarovkách. „Bylo v nich nadšení pro spravedlnost a krásu. To jsem poznal v církvi,“ podotkl. Impulzem stát se kriminalistou byl zase román Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesovi.

Policista studoval na kněze
Po základce chtěl na policejní školu v Holešově, ta ale nepřijímala. Po maturitě se pustil do studia na Teologické fakultě v Olomouci. V roce 2003 byl vysvěcen na kněze starokatolické církve. Na Pedagogické fakultě později vystudoval český jazyk, literaturu a speciální pedagogiku. Mezitím už v roce 1999 nastoupil k policii.

Řešil brutální vraždy
Pavel Benedikt Stránský je jedním z pěti policistů v Česku, který je zároveň duchovním. U policie pracuje15 let. Od pochůzkáře se dostal až ke kriminálce, kde působil 10 let. Stal se vrchním komisařem. Podílel se na objasnění řady brutálních činů.

*2011: Vražda maturantky Martiny (†19) v Hulíně, kdy ji údajný milenec Lukáš Kopecký podřízl. „Den po vraždě jsem ho vyslýchal a třepal mi rukou s tím, ať vraha chytíme. Jeho přání jsme splnili,“ vzpomíná Stránský.

*2010: Vražda ženy v Otrokovicích, kterou manžel uškrtil šňůrou od nabíječky k mobilu a do pochvy ji strčil ovladač na televizi a mobil.
2010: Vražda bezdomovce ve Starém Městě, kde ho další dva umlátili kvůli svetru. Hlavu mu zcela roztříštili.

Starokatolická církev
V 19. století se oddělila od římskokatolické. Nesouhlasila s některými doktrínami, především s papežskou neomylností. Na Zlínsku má okolo 80 příznivců. V ČR je 1700 starokatolíků.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.