Co baští Putin? V Kremlu se smí vařit jen rusky a z ruských surovin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Co baští Putin? V Kremlu se smí vařit jen rusky a z ruských surovin!

K Putinovi se dostane jen to jídlo, které má takzvanou kremelskou kvalitu. (Ilustrační foto)
K Putinovi se dostane jen to jídlo, které má takzvanou kremelskou kvalitu. (Ilustrační foto) (Profimedia.cz)

Už pár let před zákazem dovozu západních potravin, kterým Moskva odpověděla na protiruské sankce Západu, se odehrál tichý palácový převrat v Kremlu, kde v tamní kuchyni francouzské a italské kulinární umělce vystřídal ruský šéfkuchař Konstantin Makridin, zarytý přívrženec ruské gastronomie až do morku kostí.

"Novoroční recepce v Kremlu lze směle označit za kulinární senzaci! Možná vůbec poprvé v historii první kuchyně země se kuchaři dokázali obejít bez cizích jídel a surovin," napsal dnes list Moskovskij komsomolec.

Populární deník z kremelského šéfkuchaře hned mámil recepty, aby se i prostí Rusové neměli u novoroční tabule hůře než první muž státu, a to i bez "zakázaných" pochoutek z dovozu.

Konstantinovy recepty se mohou pochlubit i mezinárodními vavříny: letos porazil ruskou kuchyní své největší soupeře na gastronomickém festivalu v Monaku, kde prý bodoval i s pohankou. Tu používá i ve své verzi receptu na svíčkovou Stroganov, jako přílohu v podobě pohankové kaše. "Cizinci dlouho nemohli pochopit, co pohanka vůbec je. Ale ochutnali a moc se jim zamlouvala," prohlásil.

V kremelské kuchyni "éru francouzských sýrů" vystřídala nová doba sýrů z Kavkazu, respektive z okolí Moskvy, kde se vyrábí i ruská napodobenina italské mozzarelly. Podobně bifteky a lanýže nahradila zvěřina a jeseter. Ve výsledku tabule vyhlíží poměrně skromně, leč důstojně - a nikdo si prý dosud nestěžoval.

"Je zábavné, že záměny si nikdo z vysoce postavených hostů ani nevšiml," uvedl kuchař o skutečnosti, že francouzské a italské ušlechtilé moky na kremelských recepcích vystřídala vína z jihu Ruska a Krymu. Cizinci jsou prý ale vždy nadšeni ze všeho, co jim v Rusku naservírují. Mluvčí kremelské správy ovšem ujišťuje, že do místní kuchyně se dostanou jen prověřené suroviny "se zvláštním označením 'kremelská kvalita'".

Recept na novoročního jesetera podle Makridina je docela jednoduchý: stačí rybu potřít marinádou, vystrčit na 12 hodin na mráz a pak péct při 160 stupních, dokud nebude hotová.

Pro koho je jeseter příliš drahá pochoutka - jakkoli podle šéfkuchaře se na Silvestru šetřit nesmí - může si dopřát alespoň "velmi dobré a laciné" sledě, které servírují prý i v Kremlu na jednom z nejlevnějších druhů tmavého chleba, spolu s moskevskou horčicí, bylinkovým máslem a plátkem uvařené brambory a snítkou kopru na ozdobu.

Přečtěte si
zamlzena
18. 5. 2015 • 14:39

Nelíbí se mně,že tady se vaří stále více cizí kuchyně, která spočívá v jiném koření a dražších surovinách/ někde jinde jsou levné, nebo i zdarma, pro ty kdož bydlí u moře/ Jsme geneticky zvyklí na nějakou stravu a pro organicmus nemusí být taková změna vůbec dobrá a spíše zatěžuje.

babatomanija
18. 5. 2015 • 14:34

To zase asi ne, ale každopádně je to osobnost. Nám chybí národní hrdost a ani zlatá medaile v hokeji nepomůže / někomu jednoduššímu asi ano, ale nakrátko/ Na to musíme jít jinak, náš problém je hlubší, kořeny má v minulosti.

beladona
30. 12. 2014 • 21:54

Putinovi fandím, nejen kvůli Ukrajině, ale i odvaze s jakou čelí Západu Kromě toho je to bezva nápad jíst si věci své země. Putina by nám měli na jedno volební období půjčit.

trhnisinadledvinkou
30. 12. 2014 • 19:44

no nazdar... tak ať voloďovi chutná, jinak bude kuchař o hlavu kratší

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.