Martina (40) přežila klinickou smrt: Srdce jí nebilo 8 hodin! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Martina (40) přežila klinickou smrt: Srdce jí nebilo 8 hodin!

Přístroj LUCAS zajišťuje stálou masáž srdce.
Přístroj LUCAS zajišťuje stálou masáž srdce. (Foto Aha! – Karel Kopáč, ZZS HMP)

Umřít a znovu se narodit. Zázrak! Prožila ho Martina Wojtková (40) z Prahy. Do klinické smrti upadla 6. října na pražském Žižkově. Její srdce nefungovalo osm hodin, přesto žije.  

Matku vrátila jejím dvěma synům (14 a 20) dokonalá souhra záchranářů, lékařů a moderní techniky. Zkolabovala kousek od domu, kde bydlí. „Začalo mi být slabo, byla jsem si jistá, že domů nedojdu, tak jsem mobilem volala staršího syna, jestli by mi nemohl přijít pomoct,“ vzpomíná Martina Wojtková na okamžiky, které mohly být její poslední. Než synové doběhli, sesula se k zemi. „Nic mě nebolelo, cítila jsem nevolnost, pak jsem se úplně ztratila,“ dodává. Ještě několikrát se probrala, krátce komunikovala i se záchranáři. Víc už ale neví.

Nasadili LUCAS
„Dvakrát jsme pacientku defibrilovali, zjistili jsme, že na místě ten oběh už neobnovíme,“ popisuje situaci lékařka záchranky Lucie Filipovská. Záchranáři tedy použili speciální přístroj LUCAS, který zajišťoval mechanickou nepřímou masáž srdce a pospíchali na kliniku kardiologie Všeobecné fakultní nemocnice. Tam se pacientky ujal tým docenta Jana Bělohlávka: „Případ je výjimečný v tom, že doba zástavy trvala hodinu a 13 minut než byl obnoven oběh mimotělním oběhem,“ objasňuje Bělohlávek. Na těchto přístrojích byla Martina Wojtková asi osm hodin. Pak její srdce zase začalo znovu bít.

Návrat na čtyřicátiny
„Probrala jsem se až v nemocnici druhý den. Když slyším, jak to probíhalo, myslím, že je lepší si nic nepamatovat. Moje čtyřicátiny připadly právě na den, kdy mě vyslal zpátky do tohoto světa docent Bělohlávek,“ dodává s vděčností pacientka.  

Co je mechanická resuscitace
Nepřímou stálou masáž srdce pacientovi nejprve zajišťuje přístroj LUCAS. Provádí ji i během transportu, vyšetření a zákroku v nemocnici, kde je pacient zároveň napojen na přístroje, které zajistí vnější oběh krve. Pacient při mechanické resuscitaci fakticky nežije, protože mu netepe srdce. Lékaři mezitím mohou vyřešit jeho zdravotní problém.

Co dělá LUCAS?
Mechanický přístroj nahrazuje ve stlačování hrudníku a masáži srdce člověka. V Praze je v každé sanitce.


Srdce se zastaví 5krát denně
*V Praze záchranáři loni resuscitovali 571 lidí se zástavou oběhu. Asi polovinu oživili na místě.
*K zástavě srdce vyjíždějí pražské sanitky dvakrát až pětkrát denně.
*Nejčastější příčinou zástavy oběhu bylo vloni kardiologické onemocnění (63 %).
*Nejčastější obětí bývají muži průměrně ve věku 64 let.

60 % zemře na místě
V Česku se do nemocnice dostane asi 40 % pacientů se zástavou srdce, 60 % zemře na místě. Kolem 50 % z hospitalizovaných zemře na další komplikace a 5 % má závažný neurologický problém, ochrnou. Bez dalších problémů tak přežije 10 až 15 % lidí. Pacienti týmu docenta Bělohlávka jsou z těch, kteří by nepřežili.

Autor:  vet

Přečtěte si
beladona
23. 11. 2014 • 18:58

Není možné, že jí je jen 40 let.To museli poplést

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.