Vážně nemocnou ženu chtějí vystěhovat: "Můžu se tak akorát oběsit!" | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vážně nemocnou ženu chtějí vystěhovat: "Můžu se tak akorát oběsit!"

Anna Kratochvílová (65) ukazuje dopis, kterým ji vlastník domu vybízí k vyklizení bytu.
Anna Kratochvílová (65) ukazuje dopis, kterým ji vlastník domu vybízí k vyklizení bytu. (Foto Aha! – Zbyněk Schnapka)

Je vážně nemocná a přijde o střechu nad hlavou. Anna Kratochvílová (65) se musí vystěhovat s garsonky. Z té bude ubytovna. Město seniorce nepomůže a ani právo není na její straně.

Seniorka trpí nervo–svalovou nemoci myasthenia gravis. Má i astma a problémy s klouby, chodí o berli. Teď má byt opustit. „Trnu hrůzou, že mi vyrazí dveře a věci vystěhují ven. Co si počnu. Bude zima a pod mostem umrznu. Můžu se jít tak akorát oběsit,“ pláče Kratochvílová.

Téměř 10 let žila v garsonce bytovky v Boru na Tachovsku. Nejdříve jí prodlužovali nájemní smlouvu vždy po roce. Poslední 3 roky ji dostávala jen na čtvrt roku. Seniorce to nevadilo a na to doplatila.

Budova změnila majitele, ten jí smlouvu neprodloužil a žena nemá na náhradní byt nárok. „Roky mám zažádáno o obecní byt. Ale ten pořád nemám. Město při tom ve svých bytech ubytovává neplatiče a cizince. Mě ale odmítli, i když vím, že tam volný byt je,“ tvrdí Kratochvílová.

To ale vedení město odmítá. „Žádný volný byt nemáme. Bytová komise již několikrát projednávala žádost paní Kratochvílové o byt, ale zatím jí žádný nepřidělila. Proč? To nevím. Je to věcí komise,“ říká místostarostka Boru Jana Šperková.


Co je myasthenia gravis?
Nemoc se vyznačuje tím, že má oteklý obličej, štěrbinovité oči, nemůže udržet oční víčka a špatně vyslovuje slova, jako kdyby byla opilá. Hůře polyká. Když drží příbor, ruce se jí někdy třesou tak, že se nenají.

Právník: Je to v rozporu s dobrými mravy
„Řetězením smluv na dobu určitou je jednání směřující k obcházení zákona. Výkon žádného práva nesmí být v rozporu s dobrými mravy. Pokud se vlastník bytu obrátí na soud a bude se domáhat jeho vyklizení, měl by soud přiznat dosavadní uživatelce bytu delší dobu pro jeho vyklizení, když již nemůže přiznat právo na náhradní byt,“ říká advokát Rostislav Netrval. 

Přečtěte si
fill-ll
27. 10. 2014 • 10:26

Tak delej a zacni.ty sracko. jenom meles ho.vna a skutek utek ty kaspare .

vlnenaponozka
20. 10. 2014 • 21:51

V rozporu s dobrými mravy je. když žádá něco nějaký vyvolený, chráněný as beztrestný, ale už se takové rozpory / byť jsou zjevné/ neshledají , když je nějaká žádost proti zájmu onoho privilegovaného jedince nebo skupiny. .V takovém případě de rozpory s dobrými mravy aplikovat nedají. / vlastní zkušenosti/

prroud
20. 10. 2014 • 20:07

Jestlipak by bylo neco takovyho mozny za tolik nenavidenejch "komancu"?......

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.