Dýňový koláč podle Ivany Černé
Nebaví vás připravovat stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
✔ 2½ hrnku špaldové nebo
polohrubé mouky
✔ 1½ lžičky jedlé sody
✔ 1 lžičku směsi koření
Medový perník
✔ 2 vejce
✔ 1½ hrnku kefíru
✔ ¾ hrnku oleje
✔ ¾ hrnku třtinového cukru
✔ 2½ hrnku dýně
(bez semínek)
✔ 3 lžíce cukru na
prosypání dýně
✔ máslo do formy a
strouhaný kokos
Na žmolenku:
✔ 100 g másla
✔ 100 g polohrubé mouky
✔ 100 g cukru
Vejce ušleháme s cukrem, přidáme postupně olej a kefír a nakonec přisypeme mouku s míchanou se sodou a směsí koření. Těsto nalijeme do keramické pečicí nádoby, kterou jsme vytřeli máslem a vysypali strouhaným kokosem. Dýní nahrubo nastrouháme, prosypeme cukrem a nasypeme na těsto ve formě. Z másla, cukru a mouky si připravíme žmolenku, kterou nasypeme na nastrouhanou dýni. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut. Zkoušíme špejlí.