Jahodový tofucake podle Kateřiny Gajové

Nebaví vás připravovat stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 150 g bezlepkových čokoládových sušenek
- 2 bílá tofu
- 150 ml sójové smetany
- 2 vejce
- 2 – 3 lžíce kokosového oleje
- 125 g třtinového cukru
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 2 lžíce maizeny
- 500 g jahod
- 1 lžičku agaru
- agávový nebo javorový sirup nebo cukr (na oslazení želé)
Tofu rozmixujeme se smetanou a cukrem na hutnou pastu (podle potřeby přilijeme vodu). Je-li potřeba, směs dosladíme. Přidáme škrob a vejce a rozmixujeme dohladka. Sušenky nahrubo nadrtíme a smícháme s kokosovým olejem.
Drobenku namačkáme na dno kulaté formy, přelijeme tofu směsí a pečeme na 180 °C 30 minut. Upečený koláč dáme vychladit. Část jahod nakrájíme na plátky nebo čtvrtiny a asi polovinu jich rozvaříme s cukrem nebo sirupem.
Pokud chceme, můžeme scedit šťávu, abychom dostali čiré želé. Pokud ne, směs rozmixujeme a vlijeme do ní agar rozmíchaný v troše vody (3 – 4 lžíce postačí). Směs ještě dvě minutky povaříme a nalijeme ji na koláč. Do želé rychle skládáme jahody, aby trošku vyčnívaly nad povrch. Servírujeme vychlazené.