Hrnkový domácí chleba podle Boženy Peřinové
Nebaví vás vařit stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
1 hrnek chlebové mouky
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1 lžičku mletého kmínu
2 lžičky soli
1 lžičku octa
2 hrnky studené vody
1 sušené droždí
Do mísy dáme mouku, kmín, sůl, důkladně nasucho promícháme, pak přidáme ocet, studenou vodu a sušené droždí. Promícháme a vypracujeme těsto. pozor, trochu se lepí. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12 – 18 hodin. Potom promícháme, posypeme moukou a necháme 30 minut odpočinout. Zatím rozehřejeme troubu na 230 °C, vložíme do ní prázdný kastrol asi 23cm průměr a necháme ho rozpálit 30 minut. Do horkého suchého hrnce vyklopíme stěrkou těsto, zakryjeme poklicí a pečeme při 230°C 30 minut, pak odkryjeme a pečeme na 220°C dalších 30 minut. Chleba se nepřichytne a krásně se vyklopí.