Máslový mazanec podle Boženy Peřinové!

Nebaví vás péct stále to samé? Přečtěte si naše tipy, jak vylepšit osvědčené recepty!
POTŘEBUJETE:
- 500 g hladké mouky
- 125 g rozpuštěného másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 sušené droždí
- 250 ml mléka
- ½ lžičky soli
- rozinky
- mandle plátky
- 1 vejce na potření
Nejdříve si uděláme kvásek – z vlažného mléka, droždí a trochy cukru. Ten pak nalijeme do mouky, přidáme špetku soli, vejce, rozpuštěné máslo, zbytek mléka a cukru, rozinky. Zpracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Potom těsto přendáme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvarujeme bochánky, přendáme na plech s pečicím papírem. Na mazancích naznačíme nožem křížek, potřeme je vejcem a posypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě nejdříve na 200 °C 10 minut a pak na 160 °c asi 30 minut.