Lucie Vondráčková nemile překvapila: Varuje své fanoušky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Lucie Vondráčková nemile překvapila: Varuje své fanoušky!

Lucie Vondráčková má starost o své známé a fanoušky.
Lucie Vondráčková má starost o své známé a fanoušky. (Aha! - Roman Souček, facebook, koláž Ahaonline.cz)

Zpěvačce Lucii Vondráčkové (33) zjevně leží na srdci zdraví jejích fanoušků. Poté, co se totiž dozvěděla o nebezpečí, které plyne z nerozumného používání mikrovlnné trouby, dala na sociální síť varovnou zprávu, která řadu lidí překvapila. Tady je v plném znění.

Před pár dny si jeden známý chtěl připravit instantní kávu. Vzal hrníček s vodou a vložil ji do mikrovlnky, aby vodu uvařil. Nevíme přesně, na kolik nastavil minutovku, ale chtěl pouze dostat vodu do varu. Když se minutovka zastavila, vyndal hrníček s vodou a konstatoval, že voda nevařila. V okamžiku, kdy do ní přesto nasypal instantní kávu, mu voda vybuchla do tváře. Hrníček zůstal celý, pouze voda mu doslova vyskočila do obličeje. Má popáleniny druhého stupně, po kterých mu zřejmě zůstanou stopy. Navíc levé oko je taktéž postižené.

Po příchodu do nemocnice mu lékař sdělil, že se jedná o známý fenomén a že voda samotná by se nikdy neměla ohřívat v mikrovlnce. Pokud přeci jen chceme ohřát vodu tímto způsobem, mělo by být v hrníčku vloženo něco navíc, např. kousek dřívka (sirka s ulomenou hlavičkou), v žádném případě ovšem nic kovového.

Vědecké vysvětlení:

Voda se ohřívá rychleji než bublinky páry, které se nemohou vytvořit a tím uvolnit akumulovanou teplotu. Tím, že bublinky varu se netvoří a tím neuvolňuje voda akumulovanou teplotu, se voda ohřívá a přesahuje bod varu. Když se voda dá do pohybu při vloženi cizího tělesa (cukr, káva, sáček čaje), je tepelný šok dost veliký na to, aby najednou vytvořil bublinky, které vysloveně vystřelí horkou vodu ven. Jedná se o podobny efekt, jako když otevřete novou láhev Coly po předchozím protřepání.



Jak je to ve skutečnosti

Přestože tato zpráva koluje po internetu a je často označována za řetězový e-mail, tedy nepopulární HOAX, odborníci se shodují na tom, že jde popsaná reakce vody je reálná. Na stránkách www.hoax.cz se k tomu takto vyjádřil Milan Hájek z Ústavu chemických procesů AV: „Voda v mikrovlnce se může ohřát na více než 100 oC, (jedná se o utajený var), je proto vhodnější buď cca minutu počkat, nebo před ohřevem vhodit do vody kousek porcelánu (varný kamínek).“

Přečtěte si
mirushkac
8. 12. 2014 • 14:46

Je vidět čím tady většina chlapů přemýšlí. Napíše se že se lucka snaží o druhé dítě, a už se to tu hemží samými sexuálními narážkami. Co chlapi, žádná vám nedala že si to tu vybíjíte na Lucce? Buď to a nebo je to jen pouhá závist. Nic jiného v tom neni.Já jí to přeju. A obdivuju ji za všechno co dokázala. A ne nebudu pranýřovat nikoho za to že si umí vydělat. Opravdu musí česko klesnout ještě pod úroveň zvířat, na které už dávno jsme?

panenka009
4. 3. 2014 • 12:37

Bych nechtěla mít za kamaráda takového debila

alla
28. 10. 2013 • 14:59

PS: oprava chyb: V rychlovarné, navíc

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.