Mýty o alkoholu za volantem TAKHLE PRÝ VYZRAJETE NA POLICAJTY | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Mýty o alkoholu za volantem TAKHLE PRÝ VYZRAJETE NA POLICAJTY

Pane řidiči, požádám vás o dechovou zkoušku. Pil jste něco před jízdou? Když se takhle uniformovaný chlapík zeptá, a vy víte, že nějaký ten alkokol proudí ve vašich žilách, je váš osud zpečetěn. Nepomůžou vám výmluvy ani trik
Pane řidiči, požádám vás o dechovou zkoušku. Pil jste něco před jízdou? Když se takhle uniformovaný chlapík zeptá, a vy víte, že nějaký ten alkokol proudí ve vašich žilách, je váš osud zpečetěn. Nepomůžou vám výmluvy ani trik (: profimedia.cz, archiv)

Každý den prověří policisté na našich silnicích stovky řidičů, jestli před jízdou nepili alkohol. Nemálo z nich malá krabička v rukou policistů usvědčí, stačí si dýchnout. Na displeji téhle pasti na opilce se pak zobrazí množství alkoholu v promilích, které v konečném zúčtování znamenají tučnou pokutu nebo ztrátu řidičáku.

Není se co divit, že i šoféři vymýšlejí spousty triků, které by uniformované chlapíky s plácačkou měly oklamat…

Žvýkání cibule
Oblíbený prostředek na zamaskování opilosti v našich krajích. Pečlivým rozkousáním cibule sice zamaskujete výpary vycházející z úst, ale nahradíte je ještě příšernější »vůní« cibule. Laik by se možná ošálit nechal, ale policisté v tu chvíli vědí, odkud vítr vane. Alkoholový tester si s cibulí snadno poradí a na výsledku měření nebude vaše snaha vůbec znát.
Účinnost: 0%

Bonbony proti kašli
To, co je z opilce cítit, není vlastně alkohol, ale další aromatické přísady, které se do pití dávají. Různé mentolky proto dokáží osvěžit dech a někdy i mysl, ale s alkoholem neudělají vůbec nic. Můžete mít tak pusu plnou žvýkaček a dásně rozedřené od mentolových bonbonů, stejně muže zákona neošálíte.
Účinnost: 0%

Rychlé a hluboké dýchání
Rychlé a hluboké dýchání je méně častá, ale podle výzkumů jedna z nejúčinnějších metod, jak snížit obsah alkoholu v dechu. Rychle proudící vzduch totiž plíce od alkoholových výparů mírně vyčistí. Podle odborných testů se tak dá snížit obsah alkoholu v dechu až o 20 procent. Efekt trvá ale jen několik sekund. Až vás policisté uvidí před zkouškou divoce dýchat, rozhodně budou vědět, o co se snažíte.
Účinnost: dočasně až 20%

Cucání mincí
Mýtus populární hlavně v Británii. Pár drobných, které si dáte ještě před jízdou do pusy, by prý mělo s alkoholem doslova zamávat. Samozřejmě je to nesmysl, daleko pravděpodobnější je, že se nakazíte nějakou nemocí. Peníze jsou totiž podle výzkumů opravdu extrémně špinavé. Náhodné spolknutí mince navíc může způsobit vážné zdravotní komplikace.
Účinnost: 0%

Kloktání ústní vodou
Zaručeně vám obsah alkoholu v dechu ani v krvi nesníží, účel téhle fi nty je totiž opačný. Skutečnost je totiž taková, pokud si těsně před dechovou zkouškou vykloktáte ústní vodou, množství alkoholu v dechu výrazně naroste. Řidiči pak naměřené promile svádějí právě na pečlivou hygienu, a maskují tak pivečko, vínečko a panáčky. Při vědeckém testu se skutečně podařilo dokázat, že ústní voda na lihovém základu zvyšuje množství alkoholu v dechu. Hned po vypláchnutí pusy ústní vodou totiž pokusní dobrovolníci nadýchali zhruba 8 promile alkoholu. To je více než dvojnásobek obvyklé smrtelné dávky! Po dvaceti minutách účinek mizí.
Účinnost: výsledek je ještě horší!

Pojídání mýdla
Jsou na světě lidé, kteří by dali ruku do ohně za to, že nalámaná a spolykaná kostka mýdla z vás alkohol doslova vyžene. Své by o tom mohli říct australští policisté, kteří se s takovými opilými řidiči často setkávají. Ti si po spolknutí mýdla nejen myslí, že oklamou dechovou zkoušku, ale že alkohol bleskově vyprchá i z krve. To je samozřejmě nesmysl. Jediné, čeho tímto způsobem můžete docílit, jsou mýdlové bubliny deroucí se z úst.
Účinnost: 0%

Pomalý výdech
Řidiči, kteří nemají čisté svědomí, se podle policistů snaží dýchaní do přístroje nějakým způsobem ošidit. Proto občas výdech natahují až hrůza, aniž by věděli, že si vlastně ještě přihoršují. Podobně jako při zadržení dechu totiž může hladina alkoholu v dechu jen stoupnout.
Účinnost: výsledek je ještě horší!

V dnešním tištěném Aha! SPECIÁLNÍ AHA!-TEST OPILOSTI PRO MUŽE

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.