Pes hrdina! Zachránil postižené dítě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Pes hrdina! Zachránil postižené dítě!

Láďa nedá na svou čtyřnohou kamarádku dopustit.
Láďa nedá na svou čtyřnohou kamarádku dopustit. (pro Aha!: Martin ČIMICKÝ)

TRAVČICE – Za svůj život může Ladislav Maksoud (13) z Travčic na Plzeňsku vděčit psovi! Láďa je těžký epileptik, který při silných záchvatech upadá do bezvědomí. Tříletá labradorka teď dokázala chlapce zachránit tím, že přivolala pomoc.

Láďa je upoután na invalidní vozík. Právě proto dostal asistenčního psa Irisu. Ta se ukázala jako nepostradatelný pomocník. Hlavně při jeho posledním záchvatu, kdy se vozík s Láďou převrátil. Když fenka zjistila, že je Láďa na zemi, opatrně ho za tričko obrátila tak, aby mu viděla do obličeje. Pak ho olízala a rychle utíkala pro pomoc.

„Svým chováním zachránila v podstatě Láďovi život,“ tvrdí cvičitel asistenčních psů Jiří Tomášů z Oseka. Irisa byla jako každý asistenční pes vycvičena na desítky různých povelů, svému páníčkovi se ale tahle černá fenka sama naučila pomáhat i s epilepsií. „To musí být v tom pejskovi. Ten se s tím musí narodit, musí jít o senzitivního psa, který na epileptické záchvaty, ale i na nemoc reaguje,“ dodává cvičitel Jiří Tomášů s tím, že tohle umění se prý nedá naučit.

„Když Láďík spadne při záchvatu z vozíčku, Irisa mu vždy dokáže přivolat pomoc,“ řekla Aha! maminka Jana Maksoudová. ,,Už mi mockrát pomohla. Nedal bych ji za nic na světě. Jsem s ní pořád a chodí se mnou i do školy. Je to dobrý kamarád a společník,“ usmívá se Láďa a drbe svoji čtyřnohou kamarádku Irisu za ušima.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.