Exministr Ambrozek - Dům za 10 milionů! Za poslanecké náhrady... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Exministr Ambrozek - Dům za 10 milionů! Za poslanecké náhrady...

Ambrozkův ráj v Kyjově: pozemek koupil i se starším domem za 3 miliony, za dalších 7 milionů postavil dům nový.
Ambrozkův ráj v Kyjově: pozemek koupil i se starším domem za 3 miliony, za dalších 7 milionů postavil dům nový. (pro Aha! – Karel Plečka)

Včera se potvrdila odvěká pravda – politika s čistým štítem byste hledali těžko. Dosud »neposkvrněný« lidovecký exministr Libor Ambrozek (44) přiznal, že si v jihomoravském Kyjově postavil dům za zhruba 10 milionů korun a vypomáhal si poslaneckými náhradami! O případu jako první informovaly Hospodářské noviny.

Náhrady klidně až 35 tisíc měsíčně dostávají politici k platu, aby pokryli náklady na vykonávání funkce. Rozhodně by je ale neměli využívat k soukromým účelům!

Když se tedy přišlo na to, že Ambrozek během poslancování nevykazoval takový příjem, aby si mohl luxusní baráček dovolit, vynořily se otazníky. Na 5,5 milionu korun, tedy více než půlku nákladů, nedokázal uvést zdroj. Nevzal si navíc ani hypotéku, a kdyby je měl nashromáždit za 8 let politické činnosti, jak původně tvrdil, musel by každý měsíc dát stranou zhruba 60 tisíc korun.

„Měli jsme byt v Praze, který jsme prodali. Moje žena měla z podnikatelských aktivit dva miliony korun a potom to byly příjmy z vypořádání dědictví po dědovi a zbytek byly úspory,“ vytáčel se exministr, až to připomínalo výmluvy Stanislava Grosse, který vysvětloval svoje finance půjčkou od podivného »strýčka Vika«.

Nakonec Ambrozek kápl božskou. „Přiznávám, že co jsem nepoužil na poslanecké výlohy, jsem použil na stavbu domu. Část náhrad jsem použil v podobě úspor,“ řekl serveru idnes.cz.

„Já osobně mám zkušenost, že ty náhrady jsou potřeba, takže nevím, jak by našetřil miliony,“ myslí si zastupující předsedkyně lidovců Michaela Šojdrová s tím, že Ambrozkův případ prošetří.

Když mu ale Aha! volalo, aby se ho zeptalo, zda se nestydí žít za peníze z daní občanů v luxusu, raději nezvedal telefon…

Je jako Sobotka!

Zneužívání náhrad není novinkou, loni se k němu musel přiznat i lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten si totiž během šesti let nastřádal téměř pět milionů korun a díky nim si pořídil sedmimilionový byt v pražských Stodůlkách. Navíc celou dobu bral 17 tisíc korun měsíčně jako příspěvek na pražský nájem, protože trvalé bydliště měl vedeno ve Slavkově u Brna…

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.