Na koupaliště? Ani náhodou! Nejlépe je u řeky nebo jezera! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Na koupaliště? Ani náhodou! Nejlépe je u řeky nebo jezera!

 (pro Aha!: Pavel MACH)

ČR – »Nechceme chodit na předražená koupaliště!« říká spousta z nás a s dekou a opalovacím krémem mizí raději k řece nebo přírodním nádržím. Ceny na mnoha koupalištích jsou totiž doslova astronomické a lidé se rozhodli, že ušetří.

A navíc také něco udělají pro své zdraví. Koupání v řece nebo zatopeném lomu je totiž mnohem zdravější, než plavání v umělých bazénech!

Přeplněná drahá koupaliště? Kdepak! Zapomeňte! To pravé osvěžení v úmorných vedrech teď obyvatelé ze všech koutů České republiky hledají přímo v řekách nebo jezerech! „V řece pod splavem je to jednoznačně nejlepší,“ tvrdí vyznavač »chladivého« osvěžení v řece Dřevnici Jaroslav Juříček ze Zlína.

A za pravdu mu dávají také lékaři! Podle nich je totiž voda v řekách nebo zatopených lomech, která mívá teplotu kolem 20 °C, pro lidský organismus jednoznačně nejpříjemnější! „Efekt osvěžení teď už na koupalištích, kde má voda kolem šestadvaceti stupňů, prakticky mizí,“ řekl Aha! lékař Lubomír Nečas. Navíc v řekách je podle Nečase voda většinou mnohem čistší než na koupalištích! „Voda v řece proudí, nestojí na místě, je proto čistší,“ dodal Nečas.

Zatímco na Zlínsku se teď lidé přesouvají k Dřevnici, nejvyhledávanějším místem Uherskohradišťska je Olšava, na Vsetínsku je pak doslova »hitem« řeka Bečva a ve středních Čechách je pak jedničkou zatopený pískovcový lom Sadská, kam utíkají před letním horkem zejména Pražané.

Řadě lidí kromě špinavé vody vadí na koupalištích také přemrštěné ceny, které si někteří provozovatelé účtují. „Jezdím zásadně mimo Prahu, je to tam mnohem levnější, než na umělé vytvořeném koupališti, navíc v tekoucí řece se cítím lépe,“ řekla Jitka Tomanová z pražské Libně.

11.7.2006

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.