Český unikát - Pivo pro alergiky! Pomáhá i při vysokém tlaku!
OSTRAVA – Čeští pivovarníci uvařili unikátní pohankové pivo! Napít se ho nemusí bát už ani lidé s alergií na lepek, kterým i jediný lok »klasického« piva způsobuje vážné zdravotní problémy.
Čeští pivovarníci uvařili unikátní pohankové pivo! Napít se ho nemusí bát už ani lidé s alergií na lepek, kterým i jediný lok »klasického« piva způsobuje vážné zdravotní problémy.
Tradiční surovinu, slad, totiž nahradila pohanka. „Snažili jsme se nabídnout pivo všem, kteří bojují s rozšířeným civilizačním onemocněním, tzv. celiakií, tedy vrozenou alergií na obilnou bílkovinu lepek,“ vysvětluje sládek Václav Baron z pivovaru v Ostravě-Zábřehu.
Nové pivo je vzhledem k vysokému obsahu bílkovin kalné. Látky obsažené v pohance navíc účinně pomáhají např. při křečových žilách a vysokém krevním tlaku. „Jde jen o devítistupňové pivo, tedy lehké. Říkáme mu doslova »fitness« pivo,“ dodává sládek Baron s tím, že vaření a scezování pohankového piva trvá 48 hodin, což je skoro čtyřikrát déle než u normálního piva. Další postup je prý totožný s výrobou klasického ležáku.