Švédští vědci: Kafe chrání před rakovinou prsu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Švédští vědci: Kafe chrání před rakovinou prsu

Tři šálky kávy denně prospívají zdraví.
Tři šálky kávy denně prospívají zdraví.

STOCKHOLM – Denní pití kávy může sloužit jako prevence proti rakovině prsu u žen. S tímto objevným zjištěním přišli nyní švédští vědci z univerzity v Lundu.


Podle nich dva až tři šálky tohoto moku denně mohou snížit riziko rakoviny prsu až o třetinu nebo tuto zákeřnou chorobu oddálit o 10 let.

Jak to funguje? Efekt kávy je spojen s ženskými pohlavními hormony estrogeny, z nichž některé mohou být karcinogenní. Káva může produkci těchto hormonů potlačit.

Kofein, který káva ve velké míře obsahuje, dokáže chránit také před ostatními druhy rakoviny, protože ničí rakovinotvorné buňky. A to není vše. Blahodárné účinky kávy jsou ještě širší. Podle vědců tento nápoj dokáže snížit riziko cukrovky, potlačit astma, o polovinu snížit riziko žlučových kamenů a o 80 % snížit riziko Parkinsonovy choroby. Káva umí dokonce ochránit před zubním kazem nebo cirhózou jater. Látky obsažené v kávě chrání také před ničivým slunečním zářením.

Mýty o kávě: Pravda, nebo lež?

1. Tři šálky kávy denně lidem zlepšují paměť
Pravda! Australští vědci potvrdili, že tři šálky denně mohou dočasně podpořit schopnost soustředit se a posílit paměť. Podle studie amerických vědců je efekt kávy u žen dokonce dlouhodobější.

2. Energy drinky obsahují víc kofeinu než káva
Lež! Záleží samozřejmě na druhu nápoje. Například Red Bull obsahuje pouze 80 miligramů kofeinu na 226 gramů, což je méně, než má šálek kávy.

3. Kofein zlepšuje sportovní výkon
Pravda! Před cvičením si stačí dát jeden šálek kávy, a jde to lépe. Podle vědců totiž svaly po kofeinu nejsou tolik unavené.

4. Pití kávy způsobuje infarkt
Lež! Pokud to člověk s pitím kávy nepřehání, srdeční choroby mu nehrozí.

5. Káva způsobuje vředy
Lež! Většinu vředů způsobuje bakterie Helicobacter pylori a zabírají na ně antibiotika.

6. Káva je návyková
Lež! Ve skutečnosti neexistují žádné důkazy o tom, že by byla konzumace kávy návyková podobně jako alkohol či drogy.

7. Těhotné ženy by se měly kávě vyhnout obloukem
Lež! V těhotenství se u žen často mění chutě, takže některé »těhulky« na kafe nemají ani pomyšlení. Ty ostatní mohou zůstat v klidu, šálek kávy neškodí.


Autor: (šum)
Foto Profimedia.cz

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.