Borůvkový džem je z jablek! Legální trik výrobců! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Borůvkový džem je z jablek! Legální trik výrobců!

 (Aha!: Martin PŘIBYL)

PRAHA – Sáhnete do regálu pro borůvkový džem. Název i barva nedává pochybnost, co si kupujete. A přece tomu tak není. Výrobek může obsahovat až 60 procent jiného ovoce – většinou jablka – a neporušuje přitom žádné předpisy.

Marmelády a džemy jsou většinou z jablek. A nemusí jít je o borůvkový džem. Stejné je tomu například u jahod, višní a dalších druhů ovoce. O normální postup se jedná tehdy, pokud poměr jablečné dřeně není vyšší než 60 procent.

Je přitom třeba rozlišovat džemy jednodruhové a smíšené. „U jednodruhových džemů musí být pouze jeden druh ovoce. Pokud je džem nazván jako borůvkový, znamená to, že se jedná o jednodruhový džem a mohou v něm být z ovoce jen borůvky,“ vysvětlila Pavla Burešová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

„U džemů z více druhů ovoce musí být v názvu uvedeny všechny použité druhy ovoce v sestupném pořadí, podle toho, jak jsou ve výrobku zastoupeny, nebo je v názvu označení »směs ovoce« a ve složení musí být vyjmenovány všechny druhy ovoce. Ve složení pak musí být uvedeny všechny složky,“ dodala.

Pavla Burešová upozornila, že navíc, pokud je v názvu obou druhů výše uvedených džemů zdůrazněna nějaká složka nebo více složek (slovně nebo graficky), musí být uveden i procentuální obsah všech zdůrazněných složek. „Spotřebitel tak ví, kolik borůvek bylo při výrobě použito, a může si vybrat podle ceny a obsahu ovoce, co je a co není ochoten si koupit. Všechny údaje musí být samozřejmě pravdivé a srozumitelné, nesmí být dvojsmyslné a nesmí klamat.“

Na nedávné kontrole odebrali inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce vzorky jednodruhových džemů a marmelád a téměř polovina jich neodpovídala příslušným předpisům.


Běžné finty
● Aby měl jahodový džem krásnou barvu, bývá dobarvován extraktem z červené řepy.
● U ovocných džusíků je na obalu například uvedeno »pomerančovomandarinkový«, ale i on obsahuje jablka. A ta lákavá pomerančově oranžová barva? Tu výrobci docílí přidáním betakarotenu.
● U ovocných jogurtů se o chuť starají přídavné aromatické látky a některá barviva. V jogurtu přitom nemusí být ani kousíček ovoce.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.