Zdravé hranolky? Stačí je vylouhovat ve vodě
PRAHA – Milujete hranolky? A to i přesto, že jsou plné tuku a při jejich smažení vzniká nebezpečná rakovinotvorná látka akrylamid? Recept na to, jak hranolky této škodliviny zbavit, je podle britských lékařů ze společnosti Leatherhead Food International až školácky jednoduchý.
..
Nebezpečný akrylamid vzniká ve všech potravinách s vysokým obsahem škrobu (a to jsou třeba i brambory), které se tepelně upravují při více než 120 stupních Celsia. Je jedno, zda je smažíte, pečete či grilujete. Jak si tedy dopřát hranolky bez rakovinotvorného akrylamidu?
Co je akrylamid?
Chemická sloučenina, která je třeba i v tabákovém kouři. Používá se při výrobě papíru či barviv, při čištění odpadních vod. V potravinách vzniká při tepelném zpracování nad 120 stupňů Celsia. Akrylamidu je nejvíce právě v produktech z brambor – hranolkách a čipsech. Byly prokázány jeho rakovinotvorné účinky.
Domácí hranolky z čerstvých brambor
Podomácku vyrobené, ještě syrové hranolky stačí podle lékařů namočit na dvě hodiny do vody! Hladina akrylamidu bude oproti nenamočeným hranolkám po tepelné úpravě nižší až o 48 procent. Ale pozor! Hranolky nesmíte nikdy opéct až do hněda!
Předsmažené hranolky ze supermarketu
Pokud při jejich úpravě dohlédnete na to, aby teplota nepřesáhla doporučených 120 stupňů a barva hranolků zůstala jen zlatavá, také podstatně snížíte hladinu akrylamidu.