Lego slaví 50. narozeniny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Lego slaví 50. narozeniny!

Zmenšeniny světových velkoměst z Lega jsou velice oblíbené.
Zmenšeniny světových velkoměst z Lega jsou velice oblíbené. (Profimedia.cz)

Každý ho zná a skoro každý si s ním někdy hrál. Češi kolem třiceti a starší si velmi dobře pamatují na několikahodinové fronty před obchůdkem u Bílé labutě i jinde, kde se prodávalo. Řeč je samozřejmě o Legu, stavebnici, která byla britskou asociací hraček zvolena za »hračku století«. Dne 28. ledna tento kult oslavil 50. narozeniny, i když firma sama je mnohem starší.

Pár špeků, které o stavebnici Lego asi nevíte

Poprvé totiž výroba hraček pod značkou LEGO začala v roce 1934.

Dánským dětem nedělá radost jen Andersen
V roce 1932 založil dánský tesař Ole Kirk Christiansen v městečku Billund firmu na výrobu hraček. Tehdy byly jeho výrobky ještě dřevěné a v dílně dokonce pracoval i jeho dvanáctiletý syn Godtfred Kirk. O dva roky později firma získala jméno, které dnes zná celý svět. Název Lego je složeninou dvou dánských slov LEg a GOdt, což v překladu znamená »dobře si hrát«. A dobře si od té doby s Legem pohrály desítky milionů lidí. V roce 1947 firma LEGO vsadila na nové trendy a jako první dánská firma koupila zařízení na výrobu plastikových hraček. Prapředek typické Lego kostičky, jak ji známe dnes, vyšel z továrny o dva roky později. Kostičky ovšem trpěly mnoha nedostatky – nedržely dobře u sebe a rozpadaly se.

Patent oslavil 50. narozeniny
Dne 28. ledna 1958 si tehdejší ředitel a majitel továrny Godtfred Kirk, syn zakladatele firmy, nechal nápad s výrobou plastových kostiček patentovat. Tento den tedy slaví Lego své oficiální narozeniny. Firma od té doby vyrobila neuvěřitelných 400 miliard kusů, se kterými si děti, ale i dospělí po celé planetě pět miliard hodin ročně hrají. Lego získalo obrovskou popularitu, a to paradoxně téměř zavinilo krach. Godtfred Kirk Christiansen totiž začal pronikat i do jiných oborů. Logo Lega se objevilo na oblečení a různých dalších dětských výrobcích. V roce 1960 navíc továrna vyhořela a rodinná firma se téměř položila. Zachránil ji až další z dynastie, Kjeld Kirk Christiansen, který ji zbavil ztrátové výroby.

Lego myslí i na ty nejmenší
V roce 1980 začala továrna vyrábět tzv. Duplo, tedy jakési upravené původní Lego, ve kterém jsou kostičky větší a jednodušší, tak aby si s nimi mohly hrát i malé děti. O tři roky později světlo světa spatřilo Lego baby, se kterým si mohou hrát i ty úplně nejmenší. Nehrozí vdechnutí drobných částí, všechny spoje jsou veliké, jednoduché a pro děti bezpečné, chybí například ostré hrany.

Zrození Legolandu
Skvělým nápadem se ukázalo otevření zábavního parku Legoland. První vznikl 7. 6. 1968 v domovském městě Lega, Billundu. Celý park je stylizován jako jedna obrovská stavebnice, takže návštěvníci mají pocit, že jsou maličkými figurkami uprostřed dětské hry. Firemní návrháři vyrobili dokonalé kopie různých světových budov, měst a dokonce i lidí či zvířat. Téměř vše je samozřejmě pouze z kostiček Lega. V rámci úsporných opatření, při snaze zachránit krachující firmu, muselo být několik Legolandů uzavřeno, takže dnes jsou na světě čtyři. Ty ovšem navštíví miliony fanoušků ročně. Kromě Dánska je jeden v americké Kalifornii, další v Německu, oblíbený je i ten anglický. V Legolandu se návštěvníci mohou svézt na horské dráze, projít se mezi modely budov a měst, posedět na lavičce s postavami vyrobenými z Lega, vykoupat se v bazénu, svézt se na autodromu. Lego je navíc vyráběno v sériích, které doprovází nějaká legenda. Existuje série Star Wars, série o středověkých rytířích, pirátská série, série safari atd. Podle toho vypadá i Legoland, který je často koncipován tak, aby se návštěvníci cítili jako součást těchto příběhů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.