30 případů majora Zemana: Chceš nějaký bony? Chceš nějaký bony? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

30 případů majora Zemana: Chceš nějaký bony? Chceš nějaký bony?

Svatopluk Matyáš si zahrál redaktora Holana v epizodě Modrá světla.
Svatopluk Matyáš si zahrál redaktora Holana v epizodě Modrá světla. (Pragpromotion)

Příští neděli uzavře na DVD příloze seriál Třicet případů majora Zemana druhou desítku. Nedělní Aha! Vám přináší díl 19. Třetí housle a 20. Modrá světla.

Modrá světla úzce navazují na epizodu Bílé linky, jde o velmi politicky zabarvený díl. Třetí housle se zabývají fenoménem tzv. veksláků, kteří za minulého režimu ilegálně obchodovali se zahraniční měnou. Pro ty, kteří tuto dobu nepamatují nebo už na ni raději zapomněli, tu je klíč, co vlastně to »vekslování« bylo.

Co znamená...
  1. Tuzex
    V socialistickém Československu byl nedostatek věcí, které dnes najdete na pultech sebemenšího krámku na vesnici. Pokud jste za komunistické éry v Československu dostali chuť na švýcarskou čokoládu, uherák, čabajku, americké žvýkačky či rozpustnou kávu, museli jste do Tuzexu. Stejně tak jste bez tohoto obchodu nenakoupili džíny, elektroniku, kvalitní cigarety či další vymoženosti západního buržoazního světa. Tuzex vznikl koncem 50. let jako obchod pro rodiny diplomatů žijících v Československu.
  2. Bony
    K tomu, abyste si tento luxus mohli dopřát, museli jste vlastnit valuty nebo poukázky do Tuzexu, tzv. bony. Abyste mohli zahraniční měnu získat a za bony ji vyměnit, museli jste vycestovat do zahraničí. Pokud vám tato cesta byla vůbec povolena, dostali jste pouze omezený obnos, který vám v cizině podle komunistických pravidel měl postačit. Jednalo se o tzv. devizový příslib.
  3. Veksláci
    Výsledkem těchto opatření byl obrovský rozmach nelegálního obchodu s valutami. Tento obchod byl v režii veksláků. Mezi nimi také samozřejmě vládla jasná hierarchie. Pěšáci (ve veksláckém slangu »Nohy«) operovali na ulici a získávali od zahraničních návštěvníků valuty. Poté je přinesli »sběračům« (ve veksláckém slangu »Skupky«), kteří je za předem jasných podmínek vyplatili. Každý »Skupka« velel několika »Nohám«. Valuty, které »Skupka« od »Nohou« nakoupil, později zase s předem určenou cenou prodal »Hlavě«, tedy člověku, který stál na vrcholu hierarchie.
Jak to fungovalo

Každý »Skupka« měl vlastní rajon a byl informován, kdy dorazí autobusy s cizinci, které navštívil hned po překročení hranic. Podobné to bylo na letišti. Výjimkou nebyly ani situace, kdy »Nohy« inkasovali valuty a vzápětí předstírali příjezd tajné policie. Peníze si nechali, českou měnu cizinci nepředali a prostě odešli. Vzhledem k tomu, že taková směna peněz nebyla legální, oběti krádež nehlásily.

19. díl Třetí housle

Zeman se žení s Blankou Mutlovou. Během svatby, kterou slaví v Karlových Varech, se objeví neplatné bankovky. V hotelu, kde má Zeman svatbu, s nimi obchoduje i vrchní a několik dalších lidí z města. Zeman a jeho kolegové stačí vyřešit problém s podvodnými výměnami bankovek s německými turisty, zatknout pachatele, a náš hrdina se nakonec stihne i oženit.

20. díl Modrá světla

Redaktor Holan je úspěšný, ostrý, protikapitalistický novinář. Ovšem vydírá ho starý známý Hackl. Holan vycestuje, ale bezpečnost ho sleduje. Holan ukradne pro Hackla tajné dokumenty. Agentka Stardust je v Praze nezvěstná, a proto za ní posílají agenta Hradce. Agentka Stardust mu radí prodat je konkurenci. Začíná boj o dokumenty. Na konci jsou jen mrtví: Holan, Hackl i Stardust. Tajné dokumenty ale nakonec nikdo neviděl.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.