Jiří Sovák, hvězda našeho DVD: Vlastní syn mu nepřišel na pohřeb | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Jiří Sovák, hvězda našeho DVD: Vlastní syn mu nepřišel na pohřeb

Jiří Sovák měl přezdívku »král fórů«.
Jiří Sovák měl přezdívku »král fórů«. (: archiv)

Legendárnímu herci Jiřímu Sovákovi (†79), jinak také přezdívaném »král fórů«, nebyla nikdy cizí žádná legrace. Hýřil nápady a vtipem, a to jak na jevišti nebo ve fi lmu, tak i v soukromí. Přesto mu pokaždé do smíchu nebylo. I on totiž měl svá temná tajemství, o kterých nechtěl s nikým mluvit.

V záchvatu zuřivosti vyhodil z okna lustr

O Jiřím Sovákovi se vědělo, že je nejen skvělý komik, ale že má i poněkud cholerickou povahu. Na chalupě v ložnici měl lustr, který hodokázal pořádně rozčílit. Jeho klobouk se totiž neustále stěhoval, a když se přestěhoval blízko žárovky, začal lustr příšerně smrdět. Jednou Sovák vešel do ložnice, nadechl se a nasál smrádek z lustru a dostal cholerický záchvat. Vyrval lustr ze stropu, takže upadl i kus zdi, otevřel okno a vyhodil ho do zahrady. A nakonec za ním ještě plivl!

Hříšky v podobě jídla

Legendární herec měl zakázáno jíst zvěřinu a vnitřnosti, proto taková jídla neuvěřitelně miloval. Jeho snem byla dršťková polévka. V dodržování diety byl však naprosto ukázněný. Jednoho dne típl cigaretu a už si nezapálil, stejně tak dopil skleničku a 25 let se alkoholu ani nedotkl. Jednou za čas si prý ale dovolil malý hříšek. Když dostal domácí tlačenku, manželka mu ji pěkně připravila s octem, cibulí a chlebem. Sovák pak nad jídlem seděl se zavřenýma očima a šeptal: „Tak teď už konečně vím, jak jedí normální lidi.“

Vlastní syn mu nepřišel na pohřeb

Syn Jiřího Sováka, herec Jiří Schmitzer (57), se s otcem léta nestýkal, nepřišel dokonce ani na jeho pohřeb. Roztržka otce se synem byla hluboká, Schmitzer prý nemohl Sovákovi odpustit, že opustil jeho matku. Vztahy mezi otcem a synem však naprosto ochladly v roce 1976, když Jiří Schmitzer pod vlivem alkoholu nešťastnou náhodou zavinil dopravní nehodu, při níž zemřel chodec. Verdikt soudu byl neúprosný: tři roky »natvrdo«! Po půl roce byl sice z vězení propuštěn, ale jeho otec na něj naprosto zanevřel. „Jirkovy děti svého dědečka znaly jen z televize. Jirka o tom nikdy nemluvil, ale dodneška se s tím vším nemůže vyrovnat,“ říkají Schmitzerovi kolegové.

Herec má hrob v chalupě

Veřejnosti je naprosto utajen hercův hrob. „Je to soukromý hrob a je pohřben tak, jak si přál. Urna s jeho popelem je připevněna na jeho bustě zhotovené jeho přítelem. Nechceme hrob vystavovat případnému vandalismu,“ prohlásila k tomu Sovákova druhá manželka Andula. A vystavila si hercovy ostatky na čestném místě v chalupě ve Stříbrné Skalici, kde spolu z legendárním hercem žili.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.