Nejnovější statistika: Češi jsou nejtlustší! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Nejnovější statistika: Češi jsou nejtlustší!

Jako soudek: Jirka, 11 let – 58 kg
Jako soudek: Jirka, 11 let – 58 kg (archiv)

PRAHA – Český národ je národ jedlíků a tlouštíků! Podle nejnovější studie Mezinárodní asociace pro studium obezity jsou čeští muži hned za Němci druzí nejobéznější v Evropě. České ženy evropský žebříček obezity dokonce vedou!

Odborníci jsou zděšeni a rozšíření nadváhy považují za světovou epidemii. „Ta čísla jsou alarmující a hodnoty dosahují kritického bodu,“ řekl Aha! přední endokrinolog Vojtěch Hainer. Poukázal tak na fakt, že téměř 74 procent Čechů má nadváhu. Dalšími »vypasenými« národy jsou i Řekové a Kypřané, naopak mezi Francouzi a Italy příliš tělnatých jedinců nenajdete.

Tloušťka u mužů a žen nebývá stejného druhu a liší se také její příčiny. Zatímco ženy tloustnou rovnoměrně v oblasti břicha, boků a hýždí, u mužů se tuk hromadí především na břichu. Ženy přejídáním a mlsáním často řeší stres a jejich neúspěšné pokusy o zhubnutí bývají opakované. Muži naopak přes den na jídlo zapomínají a večer doma »luxují« ledničku. K hubnutí se pak odhodlávají delší dobu, jejich pokusy ale většinou končí úspěchem a výsledky bývají trvalé.

Mor obezity se nebezpečně šíří i mezi dětmi. Dnešním dětem tak aktuálně hrozí, že prožijí kratší a méně zdravý život než jejich rodiče, od kterých špatný životní styl přebírají. Současná mládež se ve větší míře vyhýbá pohybu, spoustu hodin prosedí u počítače a jejich nejoblíbenějším jídlem bývají hranolky a hamburgery z rychlého občerstvení.

  • Co může za naši obezitu?
    Geny – sklony k tloustnutí často dědíme po předcích. Chceteli vědět, jak bude váš partner vypadat za dvacet let, prohlédněte si jeho rodiče.
    Stravovací návyky – jídelníček obsahuje hodně tučných uzenin, málo zeleniny, vliv na obezitu mají i slazené nápoje, pivo a tvrdý alkohol.
    Nedostatek pohybu – masivní rozšíření domácích počítačů a individuální automobilová doprava jsou příčinou toho, že se málo pohybujeme.
  • Co tlouštíkům hrozí?
    Srdeční a cévní choroby, infarkt, cukrovka, potíže s pohybovým aparátem, především bolesti kloubů, u mužů poruchy erekce, nadměrné pocení, narušené sebevědomí.
  • Kdy přemýšlet o hubnutí?
    Kritickou hodnotou je obvod pasu u žen větší než 88 cm a u mužů větší než 102 cm.

Jak jsou na tom děti?

Jirka, 11 let – 58 kg
K snídaní mám čokoládové lupínky a ke svačině sladkou tyčinku, v poledne jím většinou nějaké maso, nejraději smažené, a k tomu hranolky. Odpoledne chodím s kamarády na hamburger a kupuju si k tomu kolu. Doma v kuchyňské lince máme krabici se sladkostmi, odkud si často něco beru. Nejraději mám oříškovou čokoládu. Po škole hraju nejčastěji hry na počítači, teď mám novou. Jezdím se závodním autem, už jsem vyhrál několik závodů.

Anna, 12 let – 37 kg
Ráno často snídám tmavé pečivo se sýrem. K tomu piju ovocnou šťávu, kterou si ředím vodou bez bublinek. Na svačinu si beru většinou nějaké ovoce – banán nebo jablko. K obědu si vybírám kuřecí nebo rybí maso a lehkou přílohu, třeba rýži. Odpoledne si dám nějaký salát ze zeleniny. Dobré je, když se do zeleniny přidají třeba oříšky. Večer už moc nejím, ale piju neslazené čaje. Sladkosti jím taky, ale spíš výjimečně, nechci být tlustá. Mým největším koníčkem je moderní tanec, trénuju třikrát týdně.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.