Hrozba ve firemních kávovarech: Bakterií víc než na záchodě!

Už si nedovedete představit pracovní den bez kávy, pro kterou si do firemního automatu chodíte několikrát denně? Po přečtení tohoto článku vám možná přestane tolik chutnat…
Španělští vědci z univerzity ve Valencii se drahým kávovarům podívali důkladněji na zoubek. Podle jejich výzkumů obsahují stroje na voňavé espresso mnohem více bakterií, než se nachází např. na záchodovém prkénku! Čísla vyplývající z analýz deseti posuzovaných strojů jsou doslova šokující! V každém z nich objevili nejméně 35 a nejvíce 67 typů bakterií! „Lidé maximálně vyčistí filtr, ale vnitřek kávovaru a také odkapávač se zbytky kávy nechávají být,“ řekl Blesku biolog Manuel Porcar.
Bakterie typu Enterokok a Pseudomonas (vyskytující se přirozeně i v lidském střevě), které se v kávovarech objevují nejčastěji, nejsou sice pro člověka životně nebezpečné, ale oslabeným jedincům mohou i přesto způsobit zdravotní potíže jako například zánět močových cest, středního ucha nebo hnisání popálenin. Manuel Porcar zároveň uvádí na pravou míru, že zmíněné bakterie se vyskytují v odkapávačích, nikoliv v zásobnících kávy. Samotná káva by tedy neměla nikoho otrávit. Přesto apeluje na to, že pravidelné čištění kávovaru zvyšuje prevenci.
Tipy na údržbu kávovaru:
- Čistěte jej co nejčastěji, zejména od zbytků kávy
- Prožeňte jím octovou vodu
- Používejte raději filtrovanou než kohoutkovou vodu
- Vyměňte vodu po každém použití
- Kde je to možné, kávovar otevřete, ať se vyvětrá