Hrozba ve firemních kávovarech: Bakterií víc než na záchodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Hrozba ve firemních kávovarech: Bakterií víc než na záchodě!

Španělští vědci podrobili firemní kávovary důkladné analýze. Výsledky byly šokující!
Španělští vědci podrobili firemní kávovary důkladné analýze. Výsledky byly šokující! (Foto: Profimedia)

Už si nedovedete představit pracovní den bez kávy, pro kterou si do firemního automatu chodíte několikrát denně? Po přečtení tohoto článku vám možná přestane tolik chutnat…

Španělští vědci z univerzity ve Valencii se drahým kávovarům podívali důkladněji na zoubek. Podle jejich výzkumů obsahují stroje na voňavé espresso mnohem více bakterií, než se nachází např. na záchodovém prkénku! Čísla vyplývající z analýz deseti posuzovaných strojů jsou doslova šokující! V každém z nich objevili nejméně 35 a nejvíce 67 typů bakterií! „Lidé maximálně vyčistí filtr, ale vnitřek kávovaru a také odkapávač se zbytky kávy nechávají být,“ řekl Blesku biolog Manuel Porcar.


Bakterie typu Enterokok a Pseudomonas (vyskytující se přirozeně i v lidském střevě), které se v kávovarech objevují nejčastěji, nejsou sice pro člověka životně nebezpečné, ale oslabeným jedincům mohou i přesto způsobit zdravotní potíže jako například zánět močových cest, středního ucha nebo hnisání popálenin. Manuel Porcar zároveň uvádí na pravou míru, že zmíněné bakterie se vyskytují v odkapávačích, nikoliv v zásobnících kávy. Samotná káva by tedy neměla nikoho otrávit. Přesto apeluje na to, že pravidelné čištění kávovaru zvyšuje prevenci.

Tipy na údržbu kávovaru:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.